Bylinky jedna po druhé

Celer

    Miřík celer   Celer patří mezi nejhodnotnější zeleninu. Obsahuje mnoho vitaminů – A, C, skupiny B ve vyváženém poměru, i mnoho minerálních látek – vápník, hořčík a draslík. Zásluhou obsahu éterických olejů má zvláštní příjemné aroma a jedinečnou chuť. Výhodné u celeru je...
Celý článek

Oves

  Oves setý   Z rozdrcených obilek, které obsahují mnoho výživných látek, se připravuje čaj, účinně působící na nervovou soustavu, při vyčerpanosti, nervové slabosti a nespavosti. Tlumí také zvýšenou činnost štítné žlázy, posiluje ledviny, pomáhá při nechutenství a průjmech,...
Celý článek

Petržel

    Petržel zahradní   Vysoký obsah vitaminů, močopudnost a příznivý vliv na trávicí trakt řadi petržel do kategorie léčivých rostlin. Její užívání podněcuje tvorbu moči, odvodňuje organismus, pomáhá při močových kamenech, bolestech ledvin a zánětu prostaty. Zlepšuje chuť k...
Celý článek

Česnek kuch.

    Česnek kuchyňský   Česnek má přímo neuvěřitelné a mnohokrát dokázané příznivé účinky na organismus. Zlepšuje krevní oběh, který ovlivňuje až do nejtečních krevních kapilár a podporuje proudění lymfy. Rozšiřuje a čistí cévní systém, zpomaluje rytmus srdce, posiluje jeho...
Celý článek

Česnek medvědí

  Česnek medvědí   Látky obsažené v česneku medvědím jsou podobné, ale mnohem slabší než u česneku kuchyňského, udává se však, že obsahuje více aliinu – jedné z nejúčinnějších látek česneku. Má vysoký obsah vitaminu C, minerálů a mnoho dalších výživných látek, tolik potřebných pro...
Celý článek

Cibule

  Cibule kuchyňská   Nenahraditelnost cibule v kuchyni je jen jednou z jejích hodnot. Tou druhou a důležitější je význam cibule jako léku, neboť zdravější rostlinu, zároveň s česnekem, si ani neumíme představit. Má výrazné antibiotické působení, což vyvolává hojivý proces na ...
Celý článek

Parcha

  Parcha saflorová   Příčinou velkého zájmu o tuto rostlinu bylo zjištění, že svými účinky na lidský organismus je podobný ženšenu. Na Sibiři se traduje, že maralový kořen léčí čtrnáct nemocí, omlazuje, posiluje, zahání depresivní stavy a zvyšuje pohlavní aktivitu. Rozbory ...
Celý článek

Fazol

    Fazol obecný   Největší hodnotou ve správné době nasbíraného fazolového oplodí je velký obsah „rostlinného inzulínu“, pro který je zároveň s borůvkou základní složkou čajů proti cukrovce. Ke snížení hladiny cukru v krvi poslouží fazolové lusky i samostatně, ve směsi s...
Celý článek

Srdečník

    Srdečník obecný   Srdečník je stará léčivá rostlina původem ze Sibiře. Tam vznikla jeho tradice jako léku na nemoci srdce, která mu dala i název. Ten je i dnes úplně podstatný, neboť pozdější výzkumy potvrdily, že rostlina je výborným lékem na všechny nemoci srdce,...
Celý článek

Křen

  Křen selský   Ke křenu patří podobné doporučení jako k česneku, cibuli, bramborám nebo zelí – je to také mimořádně zdravá potrava, která obsahuje pro organismus množství cenných látek a vitaminů. Zvykněme si jíst ho co nejvíce, využívejme ho do různých salátů a jako přílohu k...
Celý článek