Česnek kuch.

 

 

Česnek kuchyňský

 

Česnek má přímo neuvěřitelné a mnohokrát dokázané příznivé účinky na organismus. Zlepšuje krevní oběh, který ovlivňuje až do nejtečních krevních kapilár a podporuje proudění lymfy. Rozšiřuje a čistí cévní systém, zpomaluje rytmus srdce, posiluje jeho činnost, reguluje krevní tlak, což znamená, že ho nejen snižuje, když je vysoký, ale upravuje i nízký. Snižuje také obsah cholesterolu v krvi, zpomaluje stárnutí, reguluje střevní mikroflóru, zlepšuje krevní oběh a je důležitým článkem při podpůrné léčbě rakoviny. Posiluje činnost celého organismu, zvyšuje tvorbu mužských i ženských hormonů a s tím souvsející sexuální potenci.

 

Česnek působí jako antibiotikum a antiseptikum, už jeho výpary ničí mikroby. Tento účinek se projevuje také při dezinfekci vnitřností, v trávicím traktu podporuje funkci střev, změkčuje stolici, obnovuje stabilitu střevní mikroflóry a vyhání střevní parazity. Jeho dalším dobrým účinkem je regulaci cukru v krvi, proto se doporučuje i pro cukrovkáře.

 

Česnek je univerzálím lékem i při vnějším působení. Doporučuje se například vložit kousek česneku do ucha při zánětu a přikládat ho na postižená místa při různých kožních nemocech. V přímém styku s pokožkou „pálí“, proto ji při tomto použití chráníme krémem.

Mimořádná hodnota česneku se spojuje s jednou nepříjemnou vlastností, že při konzumaci „pálí“ v ústech a člověk po něm „páchne“. Jakékoliv úpravy před konzumací však buď nepomohou, nebo zničí jeho účinné látky. Žádné česnekové tablety nemohou nahradit účinek čerstvé rostliny, nehledě na to, kolik česneku koupíme na trhu za cenu jednoho balení. Existuje mnoho rad, jak odstranit pach po česneku – sníst lžíci medu nebo jablko, zapít ho mlékem, vzít si žvýkačku a podobně. Jeho vnější působení to zmírní jen částečně. Jediným řešením je smířit se s ním. Nejezme ho před cestou do společnosti, ale večer doma, či na chatě ho jezme všichni.

 

 

Česneková pomazánka:

 

Do 200 g naměkko uvařených sójových bobů přidáme 5 stroužků rozetřeného česneku, lžíci panenského oleje a dochutíme mletým kmínem a dietní solí. Dobře promícháme a rozmixujeme nebo propasírujeme. Natíráme na celozrnný chléb, ozdobíme lístky celeru, petržele, libečku nebo dalších bylinek.

 

 

Česneková šťáva:

 

5-10 paliček česneku odšťavíme, dáme do tmavé skleničky a uložíme do chladničky. Užíváme dvakrát denně po lžičce v ½ dl mléka.

 

 

Česnekový likér:

 

Tři středně velké paličky prolisovaného česneku necháme 3-4 týdy macerovat v ½ l bílého destilátu. Scedíme, přidáme 3 lžíce medu. Trochu ohřejeme, dobře rozmícháme a užíváme dvakrát denně po lžičce až do spotřebování celého množství. Každé 3 měsíce kúru opakujeme.

 

Česnekové kapky:

 

Očištěný, nadrobno nasekaný nebo prolisovaný česnek zalijeme bílým destilátem, aby ho dobře zakrýval. Necháme na tmavém místě 2-3 týdny macerovat, občas protřeseme. Užíváme dvakrát denně 10-15 kapek v trošce vody jako zdravotní prevenci proti kornatění cév.

 

 

Česnekový med:

 

Pět středně velkých paliček česneku očistíme, pomeleme nebo prolisujeme a dáme do 1 l bílého vína. Přidáme 5 lžic medu a necháme 2-3 týdny za občasného protřesení macerovat. Scedíme, zbytek propasírujeme a užíváme preventivně 3 lžíce denně.

 

 

Česnekové ušní kapky:

 

Očištěnou hlavičku česneku prolisujeme a rozmícháme v malém množství olivového oleje. Necháme 1 hodinu macerovat na teplém místě. Vymačkáme a přefiltrujeme. Kapeme do ucha několikrát denně 2-3 kapky. Na noc vložíme do ucha namočený kousek tamponu. Používáme při bolestech středního ucha, ale i jiných bolestech.

 

 

Česnekovo-citronový nápoj:

 

Do ¼ l horké vody vymačkáme šťávu z ½ citronu. Přidáme 1 stroužek prolisovaného česneku a lžičku medu. Zamícháme a pomalu popíjíme při chřipkových onemocněních.