Duševní stavy

 

Duševní stavy

 

Hysterie a psychické deprese:

 

K jejich odstranění nebo zmírznění dobře poslouží směs stejných dílů natě routy, meduňky a květu pivoňky. Jednu lžíci směsi zalijeme ¼ l vody a necháme přikryté vyluhovat 15 minut. Scedíme a pijeme 1 dl ráno nalačno, zbytek večer před spaním.

 

 

Depresivní stavy:

 

Když se nám zdá, že se nám nic nedaří a všechno je špatné, zkusme vymačkat čerstvou šťávu z natě třezalky a užívat třikrát denně lžíci s troškou vody. Můžeme si také uvařit ze 2 lžic nasekané drogy na ½ l vody třezalkový čaj a pít jej ochucený medem a citronem.

 

 

Antidepresivní čaj:

 

Ke dvěma dílům natě dobromysli přidáme po jednom dílu natě třezalky, vrbky a meduňky. Čaj osladíme medem a pijeme 2-3 krát denně.

 

 

Hypochondrie:

 

Pro lidi, kteří mají pocit, že jsou více nemocní, než je to doopravdy, se doporučuje čajová směs ze stejných dílů natě meduňky, máty a routy. Do hotového čaje piřdáme ještě lžičku kozlíkové tinktury.

 

 

Chorobné nechutenství – anorexie:

 

Při tomto onemocnění, které často postihuje hlavně mladou generaci, vypijeme několikrát denně šálek kopřivového čaje, do něhož přidáme lžičku švédských kapek. Součástí léčb jsou koupele celého těla v odvaru z mateřídoušky nebo tymiánu.

 

 

Otřes mozku:

 

Smícháme stejné díly kořene kozlíku a roztlučených plodů jalovčinky. Jednu lžíci směsi namočíme do ¼ l vody, necháme 12 hodin macerovat, krátce povaříme a necháme přikryté vychladnout. Scedíme a přidáme lžičku tinktury z prhy. Teplý čaj pijeme po polovině množství několik dní ráno a večer.

 

 

Pocity strachu:

 

Podle českého fytoterapeuta Zentricha jsou tyto pocity nejčastěji spojeny s poruchou ledvin. Proto nejlepším prostředkem k jejich zmírnění je denně vypít ½ . 1 l čaje z natě celíku. Proti bázni můžeme pro zlepšení funkce ledvin použít i některý z receptů uvedených v příslušné kapitole.