Prvosenka

 

Prvosenka vyšší

Prvosenka jarní

 

Prvosenka svým účinkem rozšiřuje skupinu jarních rostlin působících na dýchací orgány. Obsahuje látku saponin, která ředí hleny v průduškách a plicích, tím ulehčuje odkašlávání. Uvolňuje hleny, léčí chřipku, prochlazení a astma, pomáhá proti suchému kašli. Její další dobrou vlastností jsou uklidňující účinky, proto se používá při neuróze, stresu, nespavosti, migréně a působí také jako mírné srdeční tonikum. Samostatná droga se nepoužívá, neboť může vyvolat nevolnost až zvracení, přidává se však jako potřebná součást do mnoha čajových směsí na výše uvedená onemocnění.

 

Květy prvosenky jsou také častou přísadou do inhalačních směsí, bylinných koupelí pro nervově nemocné, při revma, mrtvičce a dalších nemocech, při kterých se uplatní její schopnost uklidnit organismus zevně.

 

 

Čajová směs na zápal průdušek:

 

Květ prvosenky, květ divizny, list jitrocele, nať mateřídoušky, květ slézu, kořen proskurníku.

Dvě lžíce směsi zalijeme ½ l vroucí vody a necháme přikryté 15 minut vyluhovat. Přecedíme a dobře ochutíme citronovou šťávou. Dáme do termosky a během celého dne po trošce popíjíme, poslední dávku před spaním.

 

 

Parkinsonova nemoc:

 

Připravíme bylinnou směs ze dvou dílů natě třezalky, k nimž přidáme o jednom dílu rozdrceného kořene prvosenky, vstavače a plodů jalovčinky. Směs zalijeme bílým destilátem, aby byla ponořená, a necháme 3 až 4 týdny macerovat, občas protřeseme. Scedíme a užíváme pětkrát denně malou lžičku, zapíjíme čajem ze směsi přesličky, řebříčku a šalvěje.

 

 

Čajová směs proti nespavosti:

 

Podle starého receptu dáme do této čajové směsi 5 dkg květu prvosenky, přidáme po dvou dílech natě levandule, šišek chmele a jeden díl natě třezalky. Jednu lžíci směsi zalijeme ½ l vroucí vody, necháme vyluhovat, přidáme lžíci medu a lžičku kozlíkových kapek. Celou dávku čaje, ještě horkou, pomalu vypijeme před spaním.