Pýr

 

 

 

Pýr plazivý

 

Pýr se uplatňuje v lidovém léčitelství zásluhou jeho značné močopudnosti. To jej předurčuje k podpůrné léčbě při dně a revmatismu. Dále se používá na zánět močového měchýře a při mnoha dalších nemocech močového ústrojí - při písku a kamenech v močových cestách. Je to velmi cenná vlastnost, protože běžná „civilizovaná“ strava obsahuje příliš mnoho soli, která kromě zadržování vody v těle se ukládá v kloubech a dalších orgánech. Tuto schopnost mají i další močopudné bylinky, jako bříza, zlatobýl a přeslička.

 

Spolu s močí pomáhá pýr vylučovat z organismus i soli, čímž odstraňuje otoky vyvolávané jejím zadržováním v těle. Pomáhá i při nemocech jater, žlučníku a sleziny, bolestech kloubů, zlepšuje metabolismus, snižuje koncentraci cholesterolu v krvi a můžeme jej přidávat i do diabetických čajů. Účinně čistí krev, proto je dobrý i při vyrážkách a jiných kožních onemocněních.

 

Čaj z pýru je neškodný, ale tato bylina není stvořena k samostatnému užívání. Její široce působící vlastnosti se nejlépe využijí v čajových směsích, kde většinou nemá hlavní, zato důležité druhotné postavení.

 

 

Čajová směs proti revma a dně:

 

Kořen (nať) pýru list břízy, nať přesličky, nať kopřivy, kořen pampelišky, nať rdesna.

Dvě lžíce směsi zalijeme ½ l vroucí vody a přikryté necháme 15 minut vyluhovat. Přecedíme a pijeme třikrát denně po třetině výluhu.

 

 

Čajová směs na dnu:

 

Smícháme stejné díly listu břízy, natě pýru, vřesu a okvětních lístků pivoňky. Po odstavení do obvyklým způsobem připraveného čaje nastrouháme trochu křenu a ještě necháme stát, až pak scedíme. Čaj pijeme v množství až 1 l denně. Léčbu doplňujeme koupelemi celého těla připravenými z vřesu.

 

 

Sydenhamův močopudný čaj proti dně:

 

Po 1 lžičce kořene pýru a čekanky vaříme v ½ l vody na mírném ohni ½ hodiny. Doplníme vyvařenou vodu, přidáme po 1 lžíci rozdrceného kořene proskurníku a natě fialky. Uvedeme do varu, odstavíme a necháme pomalu vychladnout. Pijeme dvakrát denně po polovině množství. Tento čaj pomáá také rozpouštět močové kameny a prospívá všem močovým orgánům.