Revma

Revmatismus

 

 

Čajová směs na revmatické onemocnění:

 

Hlavní složkou této směsi je nať tužebníku. K jeho třem dílům přidáme po jednom dílu natě fialky, květu bezu a kořene pampelišky. Obvyklým způsobem připravený čaj pijeme 2-3 krát denně.

 

 

Masážní tinktura na revmatické bolesti:

 

Naplníme vhodnou láhev nadrobno nasekanou bylinkovou směsí stejných dílů květů a oloupaných nasekaných plodů jírovce, natě rozmarýnu a čerstvých kořenů kostivalu. Zalijeme lesanou a necháme 2-3 týdny za občasného protřesení macerovat na slunném místě. Po scezení máme lék na všechny revmatické bolesti, jímž bolavá místa masírujeme a opakovaně potíráme.

 

 

Paprika proti revma:

 

Podle tohoto starého receptu uděláme z mleté pálivé papriky tinkturu tak, že k jednomu dílu papriky dáme devět dílů bílého destilátu. Tinkturou potíráme bolavé končetiny.

 

 

Černý rybíz na revma:

 

Vysoký obsah účinných látek v jeho plodech patří mezi nejlepší revmatické přírodní prostředky, proto jej revmatici mají konzumovat co nejčastěji a v různých formách, jako kompot, čerstvou šťávu, ale i ve formě čaje ze sušených plodů a listů. Rybíz patří mezi všeléky, ale jeho všestranně prospěšné účinky na celý organismus se nejlépe projeví právě při revmatismu.

 

 

Revmatické bolesti kloubů:

 

Na jejich zmírnění pijeme čaj z kukuřičných čnělek. Dvě lžíce čerstvých nebo sušených čnělek zalijeme ½ l vroucí vody a necháme vyluhovat. Pijeme třikrát denně. Současně bolavé klouby potíráme a jemně masírujeme Jánovým olejem.

 

 

Revmatický zánět kloubů:

 

Do 1 l vody namočíme 5 lžic bylinné směsi ze dvou dílů prvosenky, k nimž přidáme po jednom dílu kořene kostivalu a rozdrcených plodů jírovce. Necháme 12 hodin macerovat, potom krátce povaříme, necháme vychladnout a přidáme 2 dl alpy. Používáme denně k masírování bolavých kloubů, současně pijeme některý ze žlučníkových čajů.

 

 

Čajová směs na dnu:

 

Toto onemocnění souvisí s ledvinami, proto mnohé recepty doporučují věnovat jim zvýšenou pozornost. K přípravě čaje proti dně použijeme tři díly listů břízy, po dvou dílech natě řebříčku, přesličky a po jednom dílu kořene jehlice a kopřivy. Čaj připravíme obvyklým způsobem, pijeme v několika dávkách až 1 l denně.

 

 

Čajová směs proti vodnatění:

 

Nejlepším lékem podle bylinkových receptářů je čajová směs ze stejných dílů natě pelyňku, přesličky, tužebníku a kořene puškvorce. Bylinky dobře promícháme a z této směsi obvyklým způsobem připravený čaj pijeme ½ – 1 l denně, ale jen několik dní.

 

 

Čajová směs na revmatickou horečku:

 

Smícháme stejné díly vrbové kůry, natě třezalky, mateřídoušky a máty. Dvě lžíce směsi dáme do vlažné vody a necháme přes noc macerovat. Ráno uvedeme do varu a necháme přikryté vyluhovat. Scedíme a pijeme 2-3 krát denně.

 

 

Protirevmatická bylinková koupel:

 

Na tuto koupel uděláme směs stejných dílů čerstvých březových listů, mladých výhonků borovice a smrku. Deset hrstí směsi vložíme do většího plátěného sáčku, zavážeme a připevníme pod kohoutek, aby jím protékala napouštěná voda. Během koupele o teplotě 38-39 stupňů ponecháme sáček s bylinkami ve vaně. Koupel celého těla by měla trvat 15-20 minut, teplotu udržeujeme dopouštěním horké vody.