Trnka

 

 

Trnka obecná

 

Používání trnky k léčebným účelům je doloženo už v prehistorických dobách, používali ji antičtí lékaři a doporučovala ji i sv. Hildegarda.

 

Čaj z květů trnky je mírně močopoudný, podporuje látkovou přeměnu, uvolňuje zácpu, čistí krev a má široce působící dobré vlastnosti, pro které je vhodný jako denní preventivní zdravotní čaj.

 

Plody můžeme jíst i v syrovém stavu, mají vysoký obsah vitaminu C, ale velmi trpkou chuť. Oblíbené jsou k výrobě vína, marmelády a šťávy. Sušené slouží jako stahující prostředek při onemocněních žaludku a močových orgánů. Šťávu můžeme uplatnit jako kloktadlo a při žaludečněstřevních potížích. Trnka je dobrá rostlinka bez vedlejších účinků, plody jsou však kvůli některým látkám v ní obsažených ke konzumaci ve větším množství nevhodné. Při zpracování se tato vlastnosti ztrácí.

 

 

Trnkové víno:

 

Tmavé, dobře dozrálé trnky rozmačkáme, zalijeme vroucí vodou v množství asi 1 l na 1 kg plody. Po vychladnutí přidáme trochu vinných kvasinek a necháme asi týden kvasit, každý den dobře promícháme. Potom vylisujeme šťávu. Na 1 litr šťávy přidáme 20 dkg cukru a necháme kvasit, nejlépe v demižonu s kvasnou rourkou.

 

 

 

Čajová směs proti obezitě:

 

Do 1 l vody dáme 2 lžíce sušených rozdrcených plodů trnky a 20 minut povaříme. Přidáme po 2 lžících květů trnky a přesličky, necháme 15 minut vyluhovat a scedíme. Celou dávku tohoto lahodného čaje vypijeme během dne. Čaj nejen podporuje úbytek na váze, ale také čistí krev a prospívá ledvinám a játrům.