Zběhovec

 

Zběhovec plazivý

 

Léčebné uplatnění zběhovce známe od nejstarších dob. V 17.století byl oblíbenou bylinou, vyráběla se z něj populární mast na rány. Dnes se zdá, že jeho léčebná sláva už pominula. Křivdili bychom však této milé rostlince, kdybychom na její dobré léčivé účinky zapomněli. Možná má jen tu smůlu, že léčí nemoci, při kterých má silnou konkurenci mnoha slavných bylinek, jako jsou mateřídouška, fialka, plicník a jiné. Podle staré moudrosti, že bylinky nezabírají u každého člověka stejně, má zběhovec trvalé místo jako náhrada nebo doplněk při užívání jiných bylinek.

 

Hlavní uplatněním zběhovce je léčba nemoci dýchacích cest, astmatu, bronchitidy, kašle a nachlazení. Čaj ze zběhovce v obvyklém dávkování, doplněný ještě například ibiškem nebo majoránkou, pijeme oslazený medem v malých dávkách a často, neboť nepůsobí jen přes trávicí trakt, ale také přímým kontaktem s ústní dutinou, hrdlem a průduškami. Čaj ze zběhovce kromě toho podporuje tvorbu žluče, léčí ztvrdlá játra, příznivě ovlivňuje celou trávicí soustavu, podporuje látkovou výměnu, a tím posiluje celý organismus.

 

Dobrou vlastností zběhovce je i to, že nemá žádné vedlejší účinky a patří k dobrým bylinkám, které můžeme užívat bez jakýchkoliv obav.

 

 

Čajová směs na průduškové astma:

 

Nať zběhovce, nať bukvice, nať popence, květ slzu, květ fialky, nať ibišku, květ podbělu.

Dvě lžíce směsi zalijeme ½ l vroucí vody nebo mléka a necháme 15 minut louhovat. Přecedíme, osladíme podle chuti, nejlépe medem, a pomalu pijeme třikrát denně asi hodinu po jídle.