Zemědým

 

Zemědým lékařský

 

Zemědým byl známý už ve starém Řecku a také pravěcí arabští lékaři věděli, že z něj připravený čaj silně čistí krev, a to mu zůstalo jako hlavní léčebné uplatnění dodnes. Zemědýmový čaj můžeme použít při téměř všech kožních nemocech – na čištění pleti při akné, vyrážkách, ekzémech, oparu, vřídcích i lupénce. Podporuje vylučování žluče, pomáhá při migréně způsobené poruchami žlučníku, má přiznivý vliv na červené krvinky, upravuje špatnou srážlivost krve, zlepšuje kvalitu krve, reguluje krevní tlak a celkově posiluje organismus.

 

Silný odvar ze zemědýmu se používá vně na omývání lišejů a zastaralých ekzémů, přidává se do sedacích koupelí při hemoroidech a rakovině konečníku. Jeho výborný vnější účinek podporujeme také pitím čaje, nejlépe v kombinaci s dalšími bylinami.

 

Sušenou zemědýmovou nať můžeme také umlít na prášek, který používáme hlavně na posypávání mokvajících kožních onemocnění.

 

Při samostatném vnitřním užívání zemědýmu dávkujeme drogu opatrně, raději ji dáme méně, neboť je mírně jedovatá a mohla by vyvolat dýchací nebo srdeční problémy.

 

 

Čajová směs na čištění krve:

 

Nať zemědýmu, nať kopřivy, kořen pampelišky, kořen čekanky, list ořechu, květ fialky, kořen lopuchu.

Dvě lžíce směsi zalijeme ½ l vroucí vody a necháme přikryté asi 20 minut vyluhovat. Přecedíme a pijeme dva až třikrát denně.

 

 

Čaj proti ekzémům:

 

Jeho úkolem je především silně čistit krev. Připravíme ho ze stejných dílů kořene pýru, omanu, natě zemědýmu, přesličky a kopřivy. Tneto čaj pijeme 2-3 týdny, ekzémy ošetřujeme i zevně, přikládáme obklady z kůry dubu a natě přesličky.