Andělika

 

 

Andělika lékařská

 

Hodnotu anděliky znali už středověcí mniši, kteří ji pěstovali v klášterech jako lék proti moru. Dnes ji řadíme do kategorie výrazně působících rostlin, jako jsou puškvorec a ženšen. Použává se na posílení nervové soustavy a uklidnění celého organismu. Doporučuje se před namáhavým, těžkým dnem, například před zkouškou, vystoupením, důležitým rokováním a podobně, když chceme být v dobré duševní a tělesné pohodě. K tomuto účelu je nejlépe připravit si studený výluh nebo víno z anděliky.

 

Kořen anděliky má i další léčivé účinky. Je močopudný a potopudný, pomáhá při poruchách trávení, zvlášť tehdy, když jsou způsobeny psychickými stavy, při plynatosti, revmatismu, poruchách menstruace, migréně a závratích. Přidává se také do některých průmyslově vyráběných čajových směsí. Andělikový kořen je i častou součástí receptur při výrobě hořkých likérů. Roztlučená nebo pomletá semena a kořen anděliky jsou dobrou přísadou do koupele při bolestech svalů, kloubů, ochrnutí a celkové nervozitě. Z anděliky se vyrábějí také vonné směsi, které pomáhají kromě jiného při nevolnosti během jízdy autem.

 

V malých dávkách je andělika neškodná, vyšší dávky zesilují menstruační krvácení a mohou zapříčinit i různé jiné těžkosti – vždyť i mnoho odvahy může někdy uškodit.

 

 

Andělikové víno:

 

5 lžic nasekaného kořene zalijeme jedním litrem červeného vína a necháme při pokojové teplotě asi 2-3 týdny louhovat, občas protřeseme. Přecedíme, necháme usadit a pozorně slijeme nebo stáhneme hadičkou. Pijeme třikrát denně nalačno po malém kalíšku.