Benedikt

 

Benedikt lékařský

 

Benedikt je stará léčivá rostlina známá už z antiky. Vysoce si ho cenil středověký bylinkář Mattioli, který píše, že když hnisavé nebo rakovinové nádory zničí část těla až ke kosti, po posypání práškem z roztlučeného benediktu naroste nová tkáň. Měl v mnohém pravdu, protože benedikt je i dnes pro své protibakteriální a protinádorové působení považován za jeden z nejúčinnějších rostlinných léků proti všem druhům rakoviny. Při vnějším použití je možné přikládat čerstvou šťávu jako podpůrnou léčbu po operaci prsu a kůže, nebo posypávat rány práškem z roztlučené drogy podle středověkého receptu.

 

Oproti Mattioliho nesporné pravdě, používají bylinkáři benedikt v první řadě jako bylinku na všechny nemoci žaludku a trávicího traktu. Výborně totiž léčí poruchy trávení, plynatost, žaludeční a dvanácterníkové vředy, játra, žlučník a pankreas. Zvyšuje tvorbu trávicích šťáv a podporuje chuť k jídlu, čemuž odpovídá i jeho silně hořká chuť. Je vhodný do směsí s vícero dalšími rostinami.

 

Benedikt má i několik dalších dobrých vlastností. Posiluje srdce a nervy, tonizuje celý organismus, podporuje vylučování kyseliny močové, čímž pomáhá při dně a revmatismu. Jeho zvláštností je, že je jedinou bylinkou, která se používá při brucelóze. Je to vzácná a nepříjemná nemoc, která se přenáší na člověka ze zvířat a postižené ženy nemohou donosit dítě.

 

Silný odvar z benediktu slouží k omývání pásového oparu – herpesu, a na sedací koupele při hemoroidech.

 

K preventivnímu použití a celkovému posílení organismu v rekonvalescenci je osvědčený benediktový koncentrát v bílém víně (4 lžíce na 1 litr, je možné přidat trochu pelyňku, zeměžluče a jablečníku, 2 x denně kalíšek nalačno).

 

Při vnitřním užívání benediktu je třeba dávat pozor na předávkování, protože silnější čaj vyvolává zvracení. Nedoporučuje se při ledvinových nemocech, hlavně zánětu ledvin a ženám během těhotenství.

 

 

Čajová směs na rakovinové onemocnění:

 

Nať benediktu, květ měsíčku, nať šalvěje, květ (nať) fialky, kořen puškvorce, nať vlaštovičníku, nať kakostu.

Dvě lžíce směsi zalijeme ½ l vroucí vody, necháme 15 minut vyluhovat, přecedíme a pijeme třikrát denně po třetině výluhu. Léčbu doplňujeme pitím syrových zeleninových šťáv z řepy, celeru a mrkve, i dodržováním zásad zdravé výživy.