Česnek medvědí

 

Česnek medvědí

 

Látky obsažené v česneku medvědím jsou podobné, ale mnohem slabší než u česneku kuchyňského, udává se však, že obsahuje více aliinu – jedné z nejúčinnějších látek česneku. Má vysoký obsah vitaminu C, minerálů a mnoho dalších výživných látek, tolik potřebných pro organismus v jarním období.

 

Při léčbě se česnek medvědí uplatňuje k dezinfekci trávicího traktu, velmi dobře působí při střevních těžkostech, pomáhá při arterioskleróze a chřipce, reguluje krevní tlak, vyhání střevní parazity a má i antibiotické působení. Jeho význam je především preventivní. Česnek medvědí je jedním z typických příkladů, jak nám bylinky při jarních vycházkách do přírody mohou zpestřit jídelníček, a přitom ozdravovat život.

 

Při běžné konzumaci listů předávkování nehrozí. Rostlina nemá vedlejší účinky, ale navzdory jejím vynikajícím účinkům na zdraví není třeba užívání přehánět, neboť může podráždit vnitřní orgány.

 

 

Česnekové víno:

 

Dva šálky natenko nařezaných listů česneku medvědího vložíme do vhodné sklenice se širokým hrdlem. Zalijeme 1 l suchého bílého vína. Ohřejeme ve vodní lázni na teplotu, kterou ještě sneseme ponořeným prstem. Zazátkujeme a necháme 14 dní na světlém místě. Přecedíme a pojeme dvakrát denně po kalíšku nalačno.