Cibule

 

Cibule kuchyňská

 

Nenahraditelnost cibule v kuchyni je jen jednou z jejích hodnot. Tou druhou a důležitější je význam cibule jako léku, neboť zdravější rostlinu, zároveň s česnekem, si ani neumíme představit. Má výrazné antibiotické působení, což vyvolává hojivý proces na každém místě, kam se dostane. Obsahuje mimořádné množství vitaminů, hlavně C, a minerálních látek, jako jsou vápník, sodík, draslík, fluor a železo. Obsažené látky snižují hladinu cukru v krvi, vyhánějí střevní parazity, čistí žaludek, střeva a ostatní zažívací orgány, zlepšují trávení, odstraňují nervozitu a nespavost. Cibule také snižuje krevní tlak, prospívá při zánětu ledvin, pomáhá při kašli, léčí chřipku, zvýšeným pocením vypuzuje jedy z organismu a je podpůrným lékem proti rakovině.

 

Ve výčtu dobrých účinků cibule bychom mohli pokračovat, avšak pod jednou podmínkou. Musíme ji konzumovat v syrovém stavu. U cibule víc než u jiných rostlin platí, že při jakékoliv tepelné úpravě – pečení, vaření, smažení – velkou část léčivých látek zničíme, a potom už všechna chvála cibule neplatí.

 

Podobně jako česnek má i cibule některé nepříjemné vlastnosti. Už při krájení si často popláčeme, neboť unikající silice dráždí oči a vyvolávají zvýšené slzení. Při konzumaci za syrova zase nepříjemně pálí v ústech. Ale při takových úžasných zdravotních hodnotách to očím ani ústům neuškodí, spíš prospěje, neboť je zbavuje bakterií. Nepříjemné pálení se ztratí, když cibuli nakrájenou na kolečka pokapeme citronovou šťávou, můžeme přidat trochu oleje a koření. Naši dědové věděli, že ke slanině patří syrová cibule. A opravdu se zjistilo, že cibule výrazně snižuje srážlivost krve, čímž působí proti vzniku trombózy. Proto i dnes, když už chceme jíst tučné maso, vyvažme jeho špatné vlastnosti syrovou cibulí.

 

Mimořádně léčivá síla cibule se dobře uplatňuje také při vnějším použití. Dříve se přikládaly cibulové obklady na hruď pi zápalu plic, na vředy a těžce se hojící kožní nemoci. Čerstvá šťáva pomáhá pi bodnutí hmyzem, pokousání psem nebo kočkou.

 

I když chválou cibule lákáme k její častější konzumaci v syrovém stavu, nic není třeba přehánět. Příliš mnoho cibule dráždí žlučník a trávicí orgány, vyvolává bolesti žlučníku a zvracení. Tento problém však zřejmě v našich podmínkách nehrozí, spíš naopak – nedostatečně využíváme tuto levnou a vynikající medicínu, která by často mohla nahradit tabletky.

 

 

Cibulový sirup:

 

3-4 středně velké cibule co nejjemněji nastrouháme, nejlépe v mixéru. Bohatě zalijeme medem, dobře promícháme a necháme 1-2 hodiny za občasného promíchání stát. Dobře vymačkáme přes gázu nebo odšťavníme. Užíváme každou hodinu po lžičce při zánětu průdušek, kašli a chřipce.

 

 

Cibulová šťáva na nemoci průdušek:

 

Několik cibulí odšťavíme a do šťávy přidáe stejné množství medu. Rozmícháme a bereme v průběhu celého dne po lžičce každé dvě hodiny. Tento lék je prospěšný i na trávení a zvyšuje imunitu organismu.

 

 

Cibulové víno:

 

Tři středně velké cibule nadrobno nakrájíme a zalijeme 1 l bílého vína. Přidáme 5 lžic medu, necháme 2-3 týdny macerovat, přefiltrujeme a užíváme třikrát denně po lžíci jako preventivní prostředek.

 

 

Cibulový med:

 

Tři až čtyři středně velké cibule nakrájíme nadrobno nebo nasekáme v mixéru. Bohatě je zalijeme teplým rozpuštěným medem a necháme za občasného míchání na teplém místě 2-3 hodiny. Propasírujeme přes husté síto a užíváme každou hodinu po lžičce.

 

 

 

 

Léčením ku zdraví

Pavel Vašík IČO: 10779086
Železné 68
Tišnov
66601

č.ú.: 1025332946/5500
605 859 164 xvasikp@seznam.cz