Jablečník

 

Jablečník obecný

 

 

Hořká chuť jablečníku ho předurčuje k léčbě nemocí trávicího traktu. Je velmi dobrý na nemoci jater a žlučníku, podporuje tvorbu žluče, uvolňuje žlučové kameny, pomáhá při žloutence, posiluje činnost jater a zlepšuje chuť k jídlu, tvoří proto součást mnoha čajových směsí na tyto orgány.

 

Jeho hlavním použitím je však druhý příznivý účinek, a to na srdce. Účinně uklidňuje srdeční arytmii – vyrovnává nepravidelnou a zrychlenou činnost srdce, k tomuto použití se osvědčil v kombinaci s hlohem. Působí mírně a neškodně, takže ho můžeme užívat dlouhodobě. Čerstvá šťáva (jednu lžičku třikrát denně zapít vodou) čistí krev, léčí chudokrevnost a zastavuje průjmy.

 

Jablečník má hormonální účinky, zmírňuje bolesti při menstruaci a odpradávna se doporučuje proti kašli, avšak jeho hořká chuť se do průduškových čajů nehodí. Už i proto, že k tomuto účelu máme několik vynikajících a přitom příjemně chutnajících rostlin. Podle starého receptu, když pocítíme příznaky chřipky, nasekáme několik čerstvých lístků jablečníku, smícháme je s medem, pomalu koušeme a polykáme. Několikrát opakujeme proti bolesti krku a proti kašli.

 

Nať jablečníku, krátce povařená v trošce sádla, se může zevně přikládat na tukové vřídky, ztvrdlou pokožku, hnisavé a těžce se hojící rány.

 

 

Čajová směs na uklidnění srdeční arytmie:

 

Nať jablečníku, květ hlohu, list meduňky, nať srdečníku, kořen kozlíku.

Dvě lžíce směsi zalijeme ½ l vroucí vody a necháme přikryté 15 minut vyluhovat. Přecedíme a pijeme třikrát denně po třetině výluhu.

 

 

Čajová směs na žloutenku:

 

Do čajové směsi dáme po dvou dílech natě vlaštovičníku a řepíku, přidáme po jednom dílu listu vachty, jablečníku a kořene čekanky. Tento čaj připravíme obvyklým způsobem a pijeme v malých dávkách během celého dne.