Komonice

 

Komonice lékařská

 

Komonice dostala do vínku velkou léčivou sílu, jejíž využití vyžaduje jistou míru opatrnosti. Už u hippokratovských starověkých lékařů měla komonice široké léčebné uplatnění. Ve formě čaje se do dnešních dob používá proti kašli, nemocem průdušek a potížích při dýchání. Na základě zkušeností bylinkářů se její samostatné užívání nedoporučuje, ale přídává se do některých směsí na tyto nemoci.

 

Nejdůležitější vnitřní uplatnění komonice vyplývá z její schopnosti uvolňovat cévy a ředit krev. To zdůvodňuje její široké možnosti při léčbě trombózy, zánětu křečových žil a poruch krevního oběhu. Silný účinek komonice zasahuje až do krevních kapilár, takže se projevuje i v lymfatických cestách. Velmi dobrá je jako prevence proti infarktu, i tehdy, když se nemoc už projevila. Komonice regeneruje játra po operaci, pomáhá při menstruačních potížích, zvyšuje tvorbu mateřského mléka a pomáhá při bolestech hlavy a migréně.

 

Z vnějšku se komonice používá ve formě masti, tinktury, kloktadla a jako přísada do koupele. Jako obklad výborně pomáhá při onemocněních křečových žil a trombóze, současně ji užíváme i vnitřně. Hojí také otoky, vředy a tiší revmatické bolesti.

 

Droga účinkuje silně, proto je třeba pozorně sledovat dávkování, brát raději méně, neboť může vyvolat bolesti hlavy, ospalost a závratě. Nedoporučuje se ani dlouhodobé užívání, po sedmi až deseti dnech užívání na přibližně stejnou dobu kúru přerušíme.

 

 

Obklad na křečové žíly:

 

3-4 hrsti nadrobno nasekaných čerstvých nebo sušených květů komonice dáme do plátněného pytlíčku. Na 5-10 minut ho namočíme do horké vody a po okapání ještě teplé přiložíme na bolavé místo. Přikryjeme plátnem, ručníkem, na povrchu igelitem, ovážeme ručníkem a necháme působit přes noc. Současně pijeme komonicový čaj (spolu s jírovcem) v obvyklém dávkování.

 

 

Komonicové víno:

 

Tři lžíce čerstvé nebo sušené najemno rozdrcené natě komonice necháme 10 dní macerovat v 1 l červeného vína, občas protřeseme. Scedíme a užíváme 1 lžíci před jídlem ráno a večer na zředění krve a při křečových žilách, ne dlouhodobě.

 

 

Leukopenie – nedostatek bílých krvinek:

 

Při těchto potížích bylinkářské recepty uvádějí, že nejlépe pomáhá čaj ze dvou dílů natě komonice, k níž přidáme jeden díle natě svízele. Jsou to silně působící bylinky, proto je dávkujeme pozorně. Čaj pijeme nanejvýš 7-10 dní, potom uděláme nejméně měsíční přestávku.