Konvalinka

 

Konvalinka vonná

 

S něžnou krásou konvalinky se spojuje mimořádný léčivý účinek. Celá rostina je jedovatá, přitom je to jeden z nejrychleji působících léků na srdce, které po jejich použití bije silněji a účinněji. Účinné látky jsou silnější než u náprstníku, ale konvalinka působí ještě rychleji. Účinek je téměř okamžitý a výrazný, trvá však jen krátce, tím je konvalinka určená k použití při náhlých srdečních záchvatech, prudkém bušení srdce, infarktu, srdeční slabosti a vynechávání činnosti srdce.

 

Proto každému, kdo má sklony k náhlým srdečním problémům, doporučujeme mít u sebe trochu konvalinkové tinktury, zvlášť na místech, kde rychlá lékařská pomoc není k dispozici, jako na výletech, chatách, cestování a podobně. Hned při prvních příznacích nevolnosti je třeba vzít 10 kapek tinktury v trošce vody a tuto dávku dva až třikrát denně zopakovat.

 

Konvalinka má i jiné možnosti použití – je mírně močopudná a trochu projímavá. Při velmi mírném dávkování, a za podmínky, že neužíváme jiné syntetické léky, je možné ji užívat i delší dobu v poinfarktových stavech a při srdečních nemocech, zvlášť u starších lidí. Na toto použití však máme více spolehlivých bylinek, které konvalinku plně nahradí. Užívání konvalinky je třeba vždy prokonzultovat s lékařem.

 

 

Konvalinková tinktura:

 

20 g čerstvé drogy z listů a květů konvalinky nadrobno nasekáme a zalijeme 1 dl čistého lihu. Necháme 14 dní vyluhovat, denně protřeseme. Slijeme a přefiltrujeme. Používáme dva až třikrát denně 10, jednorázově nejvíce 15 kapek.

 

 

Slovinský recept na regeneraci po mozkové příhodě:

 

Léčebně i preventivně se doporučuje tento recept konvalinkové kapky v jemném dávkování 1-2 krát denně 10 kapek v ½ sklenici vody delší dobu, ale jen po odborné konzultaci a když se neužívají žádné jiné léky.