Kozlík

 

Kozlík lékařský

 

Zvláštní vlastnosti kozlíku způsobily, že už ve starověku byla uznávaná jako ochranný prostředek proti čarodějnicím. Jistě to souviselo i s jeho mimořádně silným účinkem na nervovou soustavu. Dnes víme, že kozlík je v tomto působení vůbec nejúčiněnějším rostlinným lékem. Pomáhá nejen při stavech podrážděnosti, stresům nervové a psychické vyčerpanosti, ale i při duševních nemocech. Je neodmyslitelnou součástí čajů proti nespavosti, na žaludeční a střevní potíže nervového původu, pomáhá při srdeční neuroze, uvolňuje křeče způsobené nervozitou. Několik kapek tinktury může svým uklidňujícím účinkem přispět k uvolnění mnoha druhů bolestí. Naše prababičky, které byly zvyklé často při silnějším vzrušení „omdlévat“, nosily tinkturu jako první pomoc v malé skleničce v kabelce.

 

Dobrou vlastností kozlíku je oboustranná stabilizace nervové soustavy. Při silném podráždění ji tlumí, při stavech apatie naopak povzbuzuje, proto je dobrá i při pocitech letargie, smutku a obdobích celkové pasivity.

 

Kořen kozlíku nikdy nevaříme, připravujeme z něj jen studený macerát. Droga patří mezi silně působící, proto i když je v běžném dávkování neškodná, užíváme ji opatrně a ne dlouhodobě.

 

 

Čajová směs proti nervozitě:

 

Kořen nebo kapky kozlíku, nať meduňky, nať máty, nať srdečníku, šišky chmele, nať vřesu, květ levandule, květ hlohu.

Jednu kávovou lžičku kořene dáme do 1 ½ dl vlažné vody a necháme macerovat minimálně 8 hodin. Dvě lžíce směsi ostatních bylin dáme do 1 ½ dl vroucí vody a necháme přikryté vychladnout, přecedíme, smícháme s macerátem a pijeme třikrát denně. Při použití kapek uděláme čaj z ½ l vody a po vychladnutí přidáme kávovou lžičku kapek.

 

 

Polský koktej na dobré spaní:

 

Sklenici horkého mléka silně osladíme medem a přidáme 2 lžičky kozlíkové tinktury. Pomalu vypijeme těsně před spaním.

 

 

Kozlík proti epilepsii:

 

Na tuto nepříjemnou záchvatovou nemoc je nejlepším rostlinným lékem kořen kozlíku. Užíváme ho nejlépe ve formě tinktury, kterou můžeme koupit v lékárně, 2 až 3 krát denně malou lžičku v trošce vody. Některé recepty doporučují také 1 lžíci kořene macerovat v ½ l vody 12 hodin, potom uvést do varu a vyluhovat. Scedit a pít teplé po trošce každé 2 hodiny.

 

 

Čaj proti úzkosti:

 

Na zahnání strachu smícháme stejné díly drceného kořene kozlíku a natě třezalky. Jednu plnou lžíci směsi dáme večer do 3 dl vlažné vody a necáme do rána macerovat. Pak uvedeme do varu, hned odstavíme a necháme přikryté 15 minut vyluhovat. Scedíme a teplý čaj pijeme po polovině množství ráno nalačno a večer před spaním.