Křen
selský
Ke
křenu patří podobné doporučení jako k česneku, cibuli,
bramborám nebo zelí – je to také mimořádně zdravá potrava,
která obsahuje pro organismus množství cenných látek a vitaminů.
Zvykněme si jíst ho co nejvíce, využívejme ho do různých
salátů a jako přílohu k jídlům, nejlépe v syrovém stavu. Už
tím děláme pro své zdraví hodně užitečného.
Domovem
křenu je jižní Rusko a východní Středomoří, odkud se pro své
chuťové vlastnosti rozšířil do celé Evropy.
Od
samého začátku sloužil i k léčebným účelům, neboť má
mnoho příznivých účinků na organismus. Povzbuzuje činnost
žaludku a střev, pomáhá při nemocech trávicí soustavy,
uvolňuje žaludeční křeče, zvyšuje krevní tlak, čistí krev,
působí mírně močopudně a je prevencí proti infekčním
nemocem. Pomáhá také v rekonvalescenci a při virových
onemocnněích horních cest dýchacích. Jeho ojedinělým účinkem
je, že zlepšuje snížený metabolismus způsobený nedostatkem
pohybu. Tuto jeho vlastnost bychom měli využívat jen v mimořádných
případech a nenahrazovat jím potřebu zdravého pohybu.
Čerstvý
nastrouhaný kořen konzumujeme s vhodným jídlem, například
černým chlebem s máslem nebo sýrem, uděláme omáčku jako u
kopru, ale můžeme také připravit obvyklým způsobem výluh ve
víně nebo alkoholu.
Protibakteriální
účinky křenu lehce pronikají přes pokožku do organismu. Snižují
prokrvení oblastí postižených nemocí, čímž mírní bolesti a
tvoří podmínky pro lepší hojení. To se využívá při revma,
různých zánětech, nevových bolestech, otocích a omrzlinách.
Při bolestech hlavy se doporučuje potírat spánky křenovým lihem
nebo olejem.
I
když se nepředpokládá přílišná konzumace křenu, je dobré
vědět, že vnitřně dráždí sliznice a ledviny, z vnějšku může
způsobit poškození pokožky a vznik puchýřů.
Křenová
placka:
Nastrouhaný kořen křenu smícháme s malým množstvím
mouky a másla, vytvarujeme v tenkém plátně do tvaru placky a
přikládáme na bolavé místo, Předtím pokožku dobře
nakrémujeme, neboť placka „pálí“, přitom však dobře
„vytáhne“ bolest.
Křenové
víno:
Nastrouhaný kořen křenu dáme do ¼ objemu sklenice,
doplníme červeným vínem a za občasného protřesení necháme
měsíc macerovat. Pijeme 1-2 krát denně po stopce jako zdravý
aperitiv na zlepšení trávení a prevenci proti žlučovým
kamenům.
Křenový
med:
Jemně nastrouhaný křen rozmícháme s medem v poměru
1:1 na kašičku. Při chřipkových onemocněních a jarní únavě
sníme několikrát denně lžičku medu.
Křenový
ocet:
Najemno nastrouhaný kořen křenu zalijeme ovocným
octem, aby přesahoval drogu asi o 2 cm. Necháme 14 dní macerovat,
propasírujeme a tímto octem opakovaně potíráme bolavá místa.