Kručinka

 

Kručinka barvířská

 

Kručinka zvyšuje krevní tlak, což je u rostlin poměrně zřídkavé, současně je značně močopudná. To ji předurčuje na nemoci srdce, pokud nejsou spojeny s vysokým tlakem, i na všechny nemoci, při kterých je třeba čistit organismus a zbavovat ho škodlivin, jako jsou dna, vodnatění, ledvinové kameny a revmatismus. Zvyšuje průtok krve v ledvinách, odstraňuje solné usazeniny v kloubech a zlepšuje zásobování organismus kyslíkem. Zprůchodňuje póry pokožky a zvýšeným pocením pomáhá ostraňovat z organismu nadbytek soli a jiných škodlivých látek.

 

Kručinka se považuje za jedovanou rostlinu a trochu projímá. Proto se pro samostatné používání nedoporučuje. Její léčivá síla se však dobře uplatní, i když v menším množství, v různých čajových směsích. Dávkujeme ji velmi opatrně a užívání konzultujeme s odborníkem.

 

 

Čajová směs proti srdeční slabosti:

 

Nať rdesna, list břízy, nať brutnáku, nať kručinky, nať přesličky, nať vřesu.

Jednu lžíci směsi zalijeme ¼ l vody a necháme přikryté 15 minut vyluhovat. Přecedíme a vypijeme ráno a večer po polovině výluhu.

 

 

Čajová směs na zvýšení krevního tlaku:

 

Ke dvěma dílům natě rozmarýnu přidáme po jednom dílu natě saturejky, yzopu, truskavce a kručinky. Čaj pijeme 2-3x denně.