Majoránka

 

 

Majoránka zahradní

 

Od počátku používání majoránky se prolínaly její priority – jednou jako koření, jindy jako léčiva. Dobrým zvykem středověkých dam bylo pěstovat ji v květináči na okně, často se objevovala i v klášterních zahradách. Podle zvěrokruhu je majoránka přisouzena Vodnářům.

 

Hlavní léčivou vlastností majoránky je její silně uklidňující vliv na nervovou soustavu, proto ji používáme při rozčilení, stresech, nespavovsti, migréně a pocitech slabosti. Prý vyléčí všechny lidské boly, i ten největší – z nešťastné lásky. Její další dobrou vlastností je, že ulehčuje průběh menstruace, příznivě ovlivňuje tvorbu a vylučování mateřského mléka.

 

Jako každé koření, i majoránka podporuje trávení, zlepšuje činnost žaludku a střev a odstraňuje plynatost. Používáme ji proto ve větší míře v kuchyni, neboť i to je jeden ze způsobů zdravotně působící součinnosti bylinek s naším každodenním životem. Majoránku piřdáváme do jídel až po vaření, abychom ji teplem neničili.

 

Doporučuje se do koupoelí, na omývání ran, jako přísada do inhalací při rýmě, astmatu a prochlazení. Majoránkový čaj pomáhá při alergiích, při senné rýmě vkládáme do nosních dírek tampon namočený v silném odvaru.

 

Jemně pomleté semeno majoránky může nahradit v kuchyni sůl při přísně neslané dietě. Velmi dobře se uplatňuje i v bylinkovém polštářku.

 

Blahodárně léčivé vlastnosti majoránky ji opravňují k širšímu používání v kuchyni, i jako dobře dostupného neškodného léku. Samozřejmě i u majoránky platí dobrá zásada, že ani jedno z obojího použití nepřeháníme. Můžeme si zkazit jídlo i zdraví.

 

 

Čajová směs proti stresu:

 

Nať majoránky, nať meduňky, nať třezalky, list vachty, kořen kozlíku, nať levandule, květ prvosenky (petrklíče).

Dvě lžíce směsi zalijeme ½ l vroucí vody a necháme přikryté 15 minut vyluhovat. Pijeme dvakrát denně.

 

 

 

Mužský čaj:

 

Tento univerzální čaj prospívá při všech mužských potížích. Obsahuje po dvou dílech kořene puškvorce a pýru, po jednom dílu natě truskavce, řebříčku, přesličky, vrbovky a majoránky. Obvyklým způsobem připravený čaj z této směsi se doporučuje pít dlouhodobě.