Petržel

 

 

Petržel zahradní

 

Vysoký obsah vitaminů, močopudnost a příznivý vliv na trávicí trakt řadi petržel do kategorie léčivých rostlin. Její užívání podněcuje tvorbu moči, odvodňuje organismus, pomáhá při močových kamenech, bolestech ledvin a zánětu prostaty. Zlepšuje chuť k jídlu a působí preventivně proti plynatosti. Má i další dobré vlastnosti – čistí krev, pomáhá při nepravidelné menstruaci, utěšuje nervy, snižuje teplotu a mírně zvyšuje pohlavní ctižádostivost.

 

Ale i když se u mužů k tomuto účelu nejlépe osvědčil celer, pro ženy je vhodnější petržel.

 

Čerstvá šťáva z kořene slouží zevně na pihy, rány, otoky, místa pobodaná hmyzem – stačí ji nakapat na kousek plátna nebo polštářek rychloobvazu a nechat působit, dokud nevyschne.

 

Petržel je vždy po ruce, proto jezme často syrové listy nebo nastrouhaný kořen, nejlépe s běžnou potravou. Můžeme ho užívat i obvyklým způsobem ve formě čaje ze sušeného kořene nebo listů.

 

Některé látky v petrželi obsažené působí toxicky, proto ji nesmíme předávkovat ani používat v těhotenství.

 

 

Petrželová pleťová voda:

 

Nadrobno nasekanou čerstvou petrželovou nať zalijeme vodkou zředěnouo vodou, aby byla všechna nať ponořená. Necháme 2-3 týdny vyluhovat, občas protřeseme. Jemně přecedíme a používáme na omývání mastné pokožky a různých nečistot obličeje.

 

 

Petrželový dřem na snížení krevního tlaku:

 

Nastrouháme ½ kg kořene petržele, dáme do 2 l vody a na velmi mírném ohni vaříme 1-2 hodiny. Scedíme a vymačkáme. Přidáme ½ kg medu a v kastrolu zahustíme, už nevaříme. Užíváme do spotřebování celé dávky 2-3 krát denně po 1 lžíci.

 

 

Petrželový kořen na kopřivku:

 

Dvě lžíce nastrouhaného čerstvého kořene petržele krátce povaříme ve 3 dl mléka a necháme vyluhovat. Scedíme, pijeme ráno a večer po polovině množství.