Plicník

 

Plicník lékařský

 

Plicník patří k mladým léčivým rostlinám. Začal se používat až v 18.století, kdy se odvar z květů a čerstvé listy doporučovaly při všech plicních onemocněních. Toto jednoznačné uplatnění se zachovalo dodnes, o čemž svědčí i jeho název.

 

Čaj z květů a listů plicníku pomáhá při každém neduhu plic a dýchacích orgánů zápalu plic a průdušek, astmatu, kašli, vykašlávání krve a zahlenění plic. Můžeme ho na tyto nemoci používat i samostatně, ale velmi vhodné jsou kombinace s jinými rostlinami. Zlepšuje to léčebný účinek a současně mírní nepříznivé působení plicníku na srážlivost krve, kterou mírně zvyšuje. Lidé, kteří mají vysokou sedimentaci, by ho neměli užíívat samostatně ani dlouhodobě.

 

Plicník se dobře uplatňuje také při poškozeních sliznice střeva a žaludku po požití koncentrovaného alkoholu a horkých jídel nebo nápojů, chemikálií a podobně.

 

Účinným zůsobem léčby různých nemocí plic a průdušek je inhalace, která je často účinnější než pití bylinkového čaje. V každé takovéto směsi tvoří plicník jednu z hlavnch složek.

 

V plicníku se nacházejí také některé takovinotvorné látky, proto ho užíváme jen krátkodobě během potřeby a nezvyšujeme dávkování.

 

 

Čajová směs proti různým nemocem plic:

 

Květ (list) plicníku, květ divizny, nať fialky, nať prvosenky, nať přesličky, nať rdesna, list jitrocele.

Dvě lžíce směsi zalijeme ½ l vroucí vody a necháme přikryté 15 minut vyluhovat. Přecedíme a pijeme třikrát denně po třetině výluhu.

 

 

Čajová směs na podporu léčby tuberkulózy:

 

Smícháme stejné díly kořene jitrocele, natě truskavce, plicníku, přesličky a slézu. Obvyklým způsobem z této směsi připravíme čaj a pijeme 2-3x denně.

 

 

Švýcarský sirup na plicní nemoci:

 

Smícháme stejné díly květu divizny, lípy, natě mateřídoušky, jitrocele, plicníku a řebříčku. Do 1 l vody dáme 10 lžic směsi, krátce povaříme, necháme mírně vychladnout, scedíme a přidáme 1 kg přírodního cukru. Dobře zamícháme a nalijeme do tmavé láhve. Užíváme třikrát denně po lžičce, po jídle.