Řepík

 

Řepík lékařský

 

Řepík je prastarou léčivou rostlinou. Středověký bylinkář Mattioli doporučoval na ostrý zrak bílé víno s namočeným řepíkem. Používá se vnitřně jako čaj, samostatně nebo s dalšími bylinkami, ale také vně jako odvar. V lékárnách se kromě sušené drogy prodává více přípravků obsahujících výtažky z řepíku.

 

Čaj z řepíku má stahující účinky a léčí všechny zažívací orgány – žaludek, žlučník, játra, pankreas, dvanácterník a střeva. Zastavuje průjmy, čistí žlučové cesty, pokud se užívá dlouhodobě, rozpouští žlučové kameny (dohromady s kopřivou a vachtou) i písek ve žlučníku a ledvinách. Pomáhá také při různých poruchách jater, při kloubových onemocněních zánětlivého původu, při výtoku u žen a posiluje obranyschopnost organismu.

 

Silnější odvar z řepíku je jako kloktadlo vůbec nejlepším lékem na přesílené i jinak nemocné hlasivky, proto se doporučuje zpěvákům, učitelům a řečníkům. Na unavené oči se přikládá silný odvar z listů. Obklady z listů prohřátých s vepřovým sádlem přikládáme na špatně se hojící rány.

 

Řepík je při tolika dobrých vlastnostech úplně neškodný, můžeme ho pít i trvale a přidávat do denního čaje.

 

 

Čajová směs na hlasivky:

 

Nať řepíku, nať zběhovce, květ (list) slézu, list podbělu, nať plicníku, nať rozrazilu, kořen ibišku.

Dvě lžíce směsi zalijeme ½ l vroucí vody a přikryté necháme 15 minut vyluhovat. Scezený čaj dáme do termosky a pijeme po troškách během celého dne.

 

 

Čajová směs na zánět jater:

 

Připravíme ji ze stejných dílů natě pelyňku, řepíku, řebříčku, zeměžluče a semene ostropestřece. Čaj pijeme třikrát denně před jídlem 1-2 týdny.

 

 

Cirhoza jater:

 

Na pomoci při tvrdnutí jater připravíme čajovou směs ze dvou dílů rozdrceného semene ostropestřce, k němuž piřdáme po jednom dílu kořene čekanky, natě řepíku, třezalky, vlaštovičníku a listu jaterníku. Dv lžíce směsi dáme do studené vody a necháme 12 hodin macerovat. Čaj pijeme 2-3 krát denně.