Routa

 

Routa vonná

 

Jediným dnešním důvodem pěstování routy je její léčebné využití. Tak se uplatňovala už ve starém Řecku, kde byla velmi oblíbená, ve středověku sloužila také k odpuzování much a dotíravého hmyzu. Dnes se u routy využívá hlavně dobrý účinek na cévní systém. Zpevňuje krevní vlásečnice, zlepšuje oběh krve, odstraňuje vápenaté usazeniny, snižuje krevní tlak, zlepšuje funkci ledvin a má i antisklerotické účinky. Odstraňuje bolesti hlavy, návaly krve do hlavy, silně uklidňuje a pomáhá při epilepsii. Dále se používá k vyhánění střevních parazitů a při žaludečních a žlučníkových potížích. Zvláštní postavení má routa u žen. Mattioli píše, že pokud se žena v období menstrauce déle zdržuje v blízkosit routy, rostlina zvadne. Na druhé straně i routa má na ženský organismus silný vliv. Pomáhá při mnoha ženských nemocech, zvlášť při nepravidelné a bolestivé menstruaci, odstraňuje menstruační křeče. Silně prokrvuje pánev, proto jí ženy v těhotenství nesmějí. Velmi vhodné je používání routy ve fromě tinktury, neboť její účinné látky se ve vodě těžce rozpouštějí.

 

Při používání samotné drogy jí dávkujeme raději méně (jednu lžíci na půl litru vody), čaj nevaříme, ale připravujeme vlažný macerát. Užíváme ji jen krátkodobě a dáme přednost uplatnění dohromady s jinými rostlinami.

 

 

Čajová směs proti bolestivé menstruaci:

 

Nať kontryhele, květ měsíčku, list routy, květ hluchavky, nať mateřídoušky, nať mochny, nať řebříčku, nať meduňky.

Dvě lžíce směsi zalijeme ½ l vroucí vody a necháme přikryté 15 minut vyluhovat. Přecedíme a pijeme třikrát denně po třetině množství. Kromě užívání čaje si připravíme ráno a večer sedací koupel ze směsi řebříčku, kontryhele a heřmánku.

 

 

Čaj na zesílení menstruace:

 

Připravíme čajovou směs ze stejných dílů natě routy, třezalky, řebříčku a rozmarýnu. Do hotového čaje přidáme lžičku tinktury z prhy. Pijeme 2-3 krát denně během menstruace.