Srdce a krev

 

 

Srdce, krev, krevní oběh

 

Anémie – chudokrevnost:

 

Při nedostatku červených krvinek připravíme čajovou směs ze dvou dílů natě kopřivy, k níž přidáme po jednom dílu natě zeměžluče a třezalky. Tento čaj podporuje tvorbu krve a optimalizuje její složení.

 

Pavlikovo upozornění: u Třezalky opatrně...doporučuji si o ní přečíst v bylinkárně. Umí ve větších či dlouhodobých dávkách způsobit citlivost na sluníčko!

 

 

Kopřivová šťáva na nízký obsah železa v krvi:

 

Čerstvé mladé koncové výhonky kopřivy rozmixujeme s malým množstvím vody a šťávu vymačkáme. Užíváme třikrát denně 1 lžičku před jídlem. Kopřiva je nejlepší bylinkou na úpravu krvetvorby, bylinkové recepty ji doporučují i při chudokrevnosti a na čištění krve.

 

Hodně železa má i med :-)

 

 

Angina pectoris:

 

K prevenci srdeční anginy připravíme čajovou směs ze stejných dílů natě mochny husí, meduňky a routy. Do obvyklým způsobem připravené ½ l dávky čaje přidáme 20 kapek konvalinkové tinktury a pijeme 3-5 krát denně. Pitnou kúru děláme jednou ročně v trvání 3-4 týdnů.

 

Šel bych i do třapatky a medu :-D

 

Běloruský recept proti skleróze:

 

Prolisujeme 1 větší hlavičku česneku, zalijeme ji 1 l horké voy a přidáme šťávu z 1 citronu. Necháme 24 hodin stát a scedíme. Užíváme dvakrát denně 1 lžíci, dlouhodobě.

 

Doporučuju diář :-)

 

 

Protisklerotický čaj:

 

Do této pro téměř každého potřebné čajové směsi dáme dva díly natě rozrazilu a po jednom dílu natě routy, kokošky a jmelí. Do hotového čaje ještě přidáme po lžičce jinanové tinktury a tinktury z prhy. Pijeme 1 až 2 krát ročně 2-3 týdny.

 

 

Čajová směs na snížení cholesterolu:

 

Tato čajová směs obsahuje stejné díly natě rozrazilu, kopřivy, přesličky a sporýše. Při preventivním užívání střídáme pití tohoto čaje se zeleným čajem, který má podobné účinky. Snižování choleterolu v krvi má i antisklerotické účinky a zlepšuje paměť.

 

 

Bušení srdce:

 

K přípravě čaje použijeme bylinnou směs ze dvou dílů květu hlohu, k němuž přidáme po jednom dílu natě meduňky, srdečníku a třezalky.

 

Kozlík taky není od věci...

 

 

Čaj proti srdeční slabosti:

 

K posílení srdce je osvědčená směs ze stejných dílů natě truskavce, brutnáku, kručinky a listu břízy. Obvyklým způsobem připravený čaj pijeme 2-3 krát denně, ne dlouhodobě.

 

 

Čaj na uklidnění srdeční arytmie:

 

K tomuto účelu smícháme stejné díly natě jablečníku, srdečníku, meduňky a květu hlohu. Do hotové půllitrové dávky čaje přidáme ještě po malé lžičce kozlíkové tinktury a tinktury z prhy.

 

 

Čaj na zlepšení činnosti srdce:

 

Uděláme čajovou směs, do níž dáme po dvou dílech květu hlohu, natě srdečníku a po jednom dílu natě třezalky a meduňky. Do hotového čaje přidáme ještě lžičku kozlíkové tinktury.

 

 

Leukémie:

 

Podpůrná čajová směs u této vážné nemoci se skládá ze stejných dílů natě řebříčku, kopřivy, vlaštovičníku, měsíčku, třezalky, květu bezu a kořene pampelišk. Dvě lžíce směsi večer namočíme do ½ l vody, ráno uvedeme do varu a necháme vyluhovat. Polovinu množství vypijeme hned ráno nalačno, zbytek během dne. Léčebnou kúru po 10-14 dnech vystřídáme pitím syrové řepné šťávy ¼ - ½ l denně, natřikrát, můžeme ji zředit stejným množstvím vody. Obě kúry střídáme.

 

 

Čajová směs na zvýšení krevního tlaku:

 

Ke dvěma dílům natě rozmarýnu přidáme po jednom dílu natě saturejky, yzopu, truskavce a kručinky. Čaj pijeme 2-3 krát denně.

 

 

Čajová směs na snížení krevního tlaku a proti arterioskleróze:

 

Ke dvěma dílům květu hlohu přidáme po jednom dílu natě přesličky, celíku a jmelí. Dvě lžíce směsi zalijeme ½ l vroucí vody a necháme přikryté vyluhovat. Do teplého čaje prolisujeme 2 stroužky česneku a necháme stát. Scedíme a vlažný čaj pijeme ráno a večer.

 

 

Lék na snížení krevního tlaku:

 

Do větší sklenice nakrájíme 4 cibule, 4 na kolečka nakrájené oloupané citrony, 1 menší hlávku prolisovaného česneku a malý kousek nastrouhaného kořene křenu. Svaříme 2 l vody s ½ kg cukru, přidáme 5 lžic medu a teplým nálevem zalijeme připravenou směs. Necháme 14 dní macerovat, občas protřeseme. Potom scedíme a uložíme v menších tmavých sklenicích na chladné místo. Užíváme dlouhodobě, ktřikrát denně po 1 lžíci. Na snižování krevního tlaku prý užívali cibuli už staří Egypťané. Také dnes platí jejich zkušenost, že sníme-li salát z 1 cibule pokapané citronem nebo přírodním octem a vykonáváme fyzickou aktivitu, tlak se výrazně snižuje.

 

 

 

Čajová směs na zastavení krvácení:

 

Připravíme ji ze směsi stejných dílů k tomuto účelu osvědčených bylin – natě turanky, kokošky, truskavce a přesličky. Čaj pijeme v malých dávkách, nejvíce 1 dl za hodinu. Jen tak dosáhneme žádoucího účinku, neboť velká dávka může působit opačně.

 

Když to nezabere zkuste obvaz :-DD

 

 

Kornatění tepen:

 

Středověcí klášterní bylinkáři doporučovali jako prevenci nať potočnice a rozrazilu lékařského, z nichž destilovali omlazovací elixír. Ze stejných dílů natě obou bylinek uděláme obvyklým způsobem čajovou směs, pijeme 2-3 krát denně.

 

 

Likér na předcházení mozkové mrtvice:

 

Do 1 l červeného vína dáme 2 lžíce nasekaných květů a kořenů mochny husí. Ve větším kastrolu vaříme na mírném ohni, dokud nám nezůstane asi polovina původního objemu. Pijeme denně po skleničce nalačno. Tento starý recept doporučoval už otec medicíny Hippokrates.

 

 

Čaj na zlepšení krevního oběhu:

 

Smícháme stejné díly listu (květu) hlohu, maliníku, rozmarny a natě srdečníku. Tři lžíce směsi zalijeme ¾ l vroucí vody a necháme přikryté vyluhovat. Pijeme 1 šálek teplého čaje několikrát denně.

 

 

Obklad na zánět žil:

 

Smícháme stejné díly listů kapradě a květu (listu, plodu) jírovce. Deset lžic směsi vaříme bez pokldičky ½ hodiny v 1 l vody. Necedíme. Do gázy nebo jemného plátna dáme celou uvařenou hmotu. Ještě teplé přiložíme na postižené místo a ovážeme. Necháme působit ½ hodiny.

 

 

Olej na křečové žíly:

 

Do ½ l panenského olivového oleje dáme 8 lžic čerstvých nasekaných květních úborů měsíčku a 4 lžíce nastrouhaných plodů jírovce. Pomalu vaříme ve vodní lázni asi 10 minut. Necháme 24 hodin stát, znovu ohřejeme a scedíme. Olejem potíráme a jemně masírujeme bolavá místa.

 

 

Ochrnutí po mrtvici:

 

Připravíme čajovou směs ze stejných dílů natě třezalky, rozrazilu, levandule, šalvěje a meduňky. Obvyklým způsobem připravený čaj pijeme 2-3 krát denně. Ochrnutou část těla potíráme tinkturou z prhy nebo výtažky z kokošky, řebříčku či třezalky. Doporučuje se masáž oeljem z třezalky nebo tymiánu.

 

 

 

Krvečistící čaj:

 

Při jeho přípravě použijeme jako hlavní složku po dvou dílech natě zemědýmu, kopřivy a kořene pampelišky, k nimž přidáme po jednom dílu natě fialky, kořene čekanky a listu ořešáku. Dvě lžíce této směsi dáme do ½ l vody, pomalu uvedeme do varu a necháme přikryté vyluhovat. Pijeme 2 až 3 krát denně.

 

 

Konvalinková tinktura:

 

Čerstvé listy konvalinky rozsekáme v mixéru s malým množstvím silného alkoholu nebo čistého lihu na řídkou kašovitou hmotu, kterou necháme ještě 14 dní stát, občas protřeseme. Přefiltrujeme nebo propasírujeme přes řídké plátno. Kapky jsou jedovaté, proto s nimi zacházíme opatrně. Slouží jen k rychlé jednorázové pomoci při náhlé srdeční příhodě. Při podezřelé nevolnosti užijeme 10-15 kapek ve sklenici vody.

 

 

Slovinský recept na regeneraci po mozkové příhodě:

 

Léčebně i preventivně se doporučuje tento recept konvalinkové kapky v jemném dávkování 1-2 krát denně 10 kapek v ½ sklenici vody delší dobu, ale jen po odborné konzultaci a když se neužívají žádné jiné léky.