Srdečník

 

 

Srdečník obecný

 

Srdečník je stará léčivá rostlina původem ze Sibiře. Tam vznikla jeho tradice jako léku na nemoci srdce, která mu dala i název. Ten je i dnes úplně podstatný, neboť pozdější výzkumy potvrdily, že rostlina je výborným lékem na všechny nemoci srdce, především ty, které souvisejí s vysokým krevním tlakem. Účinné látky srdečníku dobře přecházejí do alkoholu, proto se doporučuje jeho používání ve formě tinktury. Čaj pomáhá při slabosti a poruchách srdečního svalu, tiší bolesti srdce a léčí anginu pectoris. Zvětšuje diastolu (dobu plnění srdeční komory krví) a snižuje tepovou frekvenci srdce.

 

Druhé, neméně důležité použití srdečníku v bylinkářské praxi souvisí s jeho výraznou schopností uklidňovat organismus. Blahodárně působí na nervovou soustavu, proto je ve spojení s prvním účinkem prvotřídním lékem při srdeční neuróze. Jeho dobrého působení na nervovou soustavu se využívá i při neklidu v klimakteriu, při nervozitě, úzkosti, migréně, bolestech hlavy, přepracovanosti a srdčních potížích způsobených zvýšenou činností štítné žlázy. Velmi uklidňujícím účinkem na celý organismus je srdečník podobný kozlíku, v některých případech dokáže být ještě silnější.

 

Léčivé účinky srdečníku se dobře uplatňují při nemocech štítné žlázy a prostaty. Doprovodným znakem jeho používání je příznivý vliv na trávicí soustavu.

 

Jako u všech léků na srdce, i u srdečníku musíme být opatrní, poradíme se s odborníkem, zvýšíme pozornost při dávkování, neboť se může chovat jako mírně jedovatý, hlavně při samostatném užívání. To je také důvod, proč je jeho užívání úplně zakázáno v těhotenství.

 

 

 

Čajová směs na uklidnění a posílení srdce:

 

Nať srdečníku, nať meduňky, kořen kozlíku, nať třezalky, květ alist hlohu, list routy.

Jednu a půl lžíce směsi dáme do ½ l vroucí vody a přikryté necháme asi 20 minut vyluhovat. Přcedíme a pijeme třikrát denně po třetině výluhu. Místo kořene kozlíku můžeme přidat do hotového čaje kávovou lžičku kozlíkové tinktury.

 

 

Angina pectoris:

 

Čajovou směs připravíme ze stejných dílů natě karbince, srdečníku ak větu hlohu. Při prevenci a léčbě anginy pectoris dbáme na dostatečný příjem hořčíku, nejlépe formou výživových doplňků.

 

 

Bušení srdce:

 

K přípravě čaje použijeme bylinnou směs ze dvou dílů květu hlohu, kněmuž přidáme po jednom dílu natě meduňky, srddčníku a třezalky.

 

 

Čaj na zlepšení činnosti srdce:

 

Uděláme čajovou směs, do níž dáme po dvou dílech květu hlohu, natě srdečníku a po jednom dílu natě třezalky a meduňky. Do hotového čaje přidáme ještě lžičku kozlíkové tinktury.