Uročník

Uročník bolhoj

 

Název uročníku jednoznačně potvrzuje jeho používání k hojení bolesti, což znamená hojení ran různého druhu. Při tomto použití může nahradit řebříček nebo jitrocel. Rozmačkané květy můžeme přiložit na vředy a hnisavé rány, které se potom – v souladu s názvem rostlinky – dobře hojí a přestávají bolet. Silným odvarem můžeme omývat rány nebo udělat na poraněné místo obklad. Můžeme také použít jako kloktadlo při zánětlivých onemocněních ústní dutiny, hrdla a mandlí.

 

Čaj ze sušených květů uročníku se vnitřně uplatňuje na zácpu a pomáhá proti kašli. Je vhodný i při snížené činnosti ledvin a jako prevence ledvinových kamenů. Svým působením pročišťuje celé tělo, proto je vhodný jako přísada do všech čajových směsí při očistných kúrách. Dobrou vlastností uročníku je také příjemná chuť a naprostá neškodnost, proto také může posloužit jako složka lahodného čaje.

 

 

Náhražka ruského čaje:

 

Květ uročníku, list jahody, list maliny a květ trnky smícháme v přibližně stejném poměru. Dvě polévkové lžíce směsi zalijeme ½ l horké vody a necháme 20 minut louhovat. Podle chuti přidáme med nebo citron a pijeme jako lahodný čaj.

 

 

Geriatrický čaj:

 

K jeho přípravě použijeme stejné díly natě yzopu, uročníku a světlíku. Čaj ochutíme medem a citronem. Pijeme pravidelně jako lahodný čaj.

 

 

Geriatrické tonikum:

 

Smícháme stejné díly natě uročníku, rozmarýnu a máty. Dáme do ¼ objemu lahve a doplníme brandy. Necháme 2-3 týdny macerovat, občas protřeseme. Scedíme a silně osladíme medem. Užíváme 1-2 krát denně po stopce jako aperitiv.