Violka

 

Violka vonná

Violka trojbarevná

Violka rolní

 

Violky patří mezi naše nejstarší léčivé rostliny. Svými účinky na dýchací orgány a tišení kašle patří violka mezi nejlepší rostliny vůbec. Léčí černý kašel, uvolňuje a rozpouští hleny, uklidňuje dýchací orgány a pomáhá při ochraptění. Při chřipce a silném nachlazení pijeme teplý violkový čaj oslazený medem. Velmi dobře působí u dětí a u starších lidí, menším dětem můžeme místo čaje připravit výluh v mléku.

 

Violka čistí krev, odstraňuje nadměrné pocení, pomáhá při nemocech močového ústrojí, urychluje vylučování škodlivých látek z organismu a je jedním z nejlepších léků proti migréně.

 

Léčivá síla violky se projevuje i při použití vně, kde je nejlepší ve formě tinktury. Tinkturou nebo silným odvarem omýváme mokvající a špatně se hojící ekzémy, vyrážky všeho druhu a rány. Čerstvou, trochu rozmačkanou nať můžeme přikládat na těžce se hojící vředy a jako podpůrnou léčbu při vnějšch projevech rakoviny.

 

Violkový čaj v silnější koncentraci vyvolává zvracení, proto dodržujeme obvyklé dávky a nepijeme ho hodně najednou.

 

 

Čajová směs proti migréně:

 

Nať violky, nať meduňky, nať majoránky, nať máty, nať levandule, kořen kozlíku, nať třezalky, nať rozmarýnu.

Dvě lžíce směsi zalijeme ½ l vroucí vody a necháme přikryté 15 minut vyluhovat. Přecedíme a vypijeme během hodiny po doušcích. Při bolestech hlavy potřeme spánky levandulovým olejem a na čelo přikládáme studený obklad.

 

 

Violkovo-břečťanové kapky pro kašli:

 

Po 2 lžících nasekané natě violky a listů břečťanu zalijeme ½ l vodky a necháme 3 až 4 týdny macerovat, občas protřesemee. Scedíme, přidáme podle chuti med a dáme do tmavé láhve. Užíváme několikrát denně po malé lžičce.