Vrbovka

 

Vrbovka malokvětá

 

Je několik rostlin, které velmi dobře léčí nemoci močového ústrojí, bylináři však tvrdí, že na prostatu není lepší rostlinný lék než vrbovka. Muži s prvními příznaky poruch prostaty by měli hned začít pít čaj z vrbovky preventivně a nečekat, až se nemoc projeví silněji. Vrbovka má příznivý vliv nejen na prostatu, ale na celé močové ústrojí, proto je vhodná i do čajových směsí na zánět ledvin, při močových kamenech, těžkostech při močení nebo zadržování moči. Dobře se uplatňuje také po operacích prostaty a při podráždění močového měchýře.

 

Vrbovka není jen mužskou rostlinou. Její hojivé a protizánětlivé působení na močové orgány se dobře uplatňuje i v ženském organismu.

 

Jako všechny močopudné bylinky, také vrbovka je užitečná při vysokém tlaku, některých srdečních onemocněních, dně a revmatismu. S podporou vylučování vody z organismu pomáhá tělu zbavovat se také soli a dalších škodlivých látek.

 

Její užívání nemá vedlejší nebo nepříjemné účinky, můžeme ji pít delší dobu i samostatně. Protože příznaky zvětšené prostaty jsou stejné jako u rakoviny, je třeba bezpodmínečně navštívit i lékaře. Během užívání vrbovky je zakázáno pít alkoholické nápoje a kouřit.

 

 

Čajová směs na prostatu:

 

Nať vrbovky, nať zlatobýlu, nať srdečníku, nať vřesu, květ hluchavky, nať lnice.

Dvě lžíce směsi zalijeme ½ vroucí vody a přikryté necháme 15 minut vyluhovat. Přecedíme a pijeme dvakrát denně, ráno a večer nalačno, minimálně 1 hodinu před jídlem.

 

 

Čajová směs dr. Thurze na prostatu:

 

Do této osvědčené čajové směsi dáme 4 díly natě vrbovky, po dvou dílech natě celíku a dobromysli a po jednom dílu natě truskavce alistu břízy. Denně pijeme v malých dávkách až 1 l čaje připraveného obvyklým způsobem.