Všeléky

 

 

Všeléky

 

 

 

 

Čajová směs na zvýšení tělesné kondice:

 

K její přípravě použijeme tři díly natě máty, dva díly rozmarýnu a jeden díl yzopu. Obvyklým zpsůobem připravený čaj ochutíme medem, citronem a pijeme dvakrát denně. Můžeme ho užívat jako běžný lahodný čaj.

 

 

Třapatková tinktura na posílení imunity:

 

Deset lžic čerstvého pomletého kořene třapatky zalijeme ½ l silného alkoholu a necháme macerovat 7-10 dní, občas protřeseme. Necháme usadit, pozorně slijeme a přefiltrujeme. Užíváme preventivně na posílení imunity organismu 1 lžičku ráno nalačno. V období chřipkových epidemií i večer, ale jen několik dní. Tinkturu můžeme připravit i ze sušeného kořene, má jen trochu nižší účinnost.

 

 

Lahodný čaj:

 

Z velkého množství léčivých rostlin je několik takových, které mají velmi příjemnou chuť a přitom svými léčivými účinky patří k nejlepším. Těmi jsou listy maliny, jahody, ostružiny, borůvky, černého rybízu, břízy, květy růže, lípy či natě třezalky, popence a úročníku. Tyto vzácné bylinky můžeme kombinovat v libovolných směsích. Výsledkem bude vždy chutný vysoce léčivý čaj, především pro prevenci. Když jej ochutíme troškou medu a citronu, určitě nám poslouží lépe než komerčně vyráběné sladké nápoje.

 

 

Rakytníkový olej:

 

Sušené plody rozdrtíme a zalijeme panenským slunečnicovým olejem, aby byly dobře ponořené. Necháme 3-4 týdny na teplém a slunném místě, častěji dobře protřeseme. Scedíme, zbytek propasírujeme přes řídké plátno a skladujeme v tmavé sklenici. Olej má vysoký obsah vitaminu E i dalších minerálních látek. Užváme dvakrát denně lžičku jako potravinový doplněk, zevně slouží olej jako univerzální lék.

 

 

Štáva pro stále unavené:

 

Odšťavíme stejné množství celeru, mkrve a rajčat. Pijeme 2-3 krát denně šálek, který by nám měl pomoci zbavit se únavy dodáním velkého množství vitaminů a minerálů.

 

Zimní větvičkový čaj:

 

Také v zimním období můžeme pít čaj z čerstvých rostlin. Nasbíráme kousky koncových výhonků osružin a malin. Krátce je povaříme v přiměřeném množství vody a necháme přikryté vyluhovat. Scedíme, ochutíme citronem, medem a pijeme jako lahodný čaj.