Bukvice

 

 

Bukvice lékařská

 

U nás má bukvice staré léčebné tradice. Pokládala se za zázračný prostředek proti uhranutí a často se používala léčebně. Její hlavní uplatnění je proti průduškovému astmatu, v tomto případě můžeme pít i samostatně. Když blahodárně působí na dýchací cesty, je dobrou součástí čajové směsi při černém kašli a suchém kašli a vykašlávání krve, při tomto použití ji osladíme medem a přidáme trochu citronové šťávy. Proti kašli můžeme bukvici používat také jako macerát ve víně (5 lžic na jeden litr). Pro své široce působící léčivé účinky je vhodná i k domácí výrobě bylinkových pálenek a aperitivů.

 

Další vhodné použití bukvice je do čajových směsí při zánětu ledvin a močového měchýře, na ženské nemoci, při bolestech v kříži, nervovových poruchách a epilepsii. Oživuje údy po mrtvičce a pomáhá také při průjmu a poruše trávení, což dále rozšiřuje její léčebné uplatnění.

 

Kašovitý obklad z čerstvých pomačkaných listů a květů bukvice můžeme z vnějšku přikládat na vředy a různé kožní nemoci. Současně je třeba pít i bukvicový čaj.

 

Při všeléčící schopnosti bukvice nemá tato bylinka žádnou špatnou stránku, proto ji můžeme užívat samostatně, i přidávat do čajových směsí a bylinkových vín.

 

 

Univerzální bylinný lék:

 

Připravíme si vhodnou nádobu, nejlépe skleněnou – demižon s objemem 5-10 litrů a čistou pálenku. Výběr bylinek, které budeme postupně sbírat, přizpůsobíme svým individuálním potřebám. Nejosvědčenější je směs hořkých a posilujících rostlin, mezi kterými by neměla bukvice chybět. Z vycházky za bylinkami přineseme první vybrané rostliny, nakrájíme, dáme do demižonu a zalijeme pálenkou trochu zředěnou vodou. Z dalších výletů nebo vlastní zahrady postupně přidáváme nové rostliny – bukvici, třezalku, mátu, dobromysl, měsíček, pelyněk, řepík, yzop, zeměžluč, benedikt a podobně. Je-li obsah hustý, postupně přiléváme zředěnou pálenku a vždy promícháme. Po sezoně obsah přecedíme, necháme usadit a pozorně slijeme nebo stáhneme hadičkou. Dostaneme univerzální lék, zdravý aperitiv, který nám za cenu lihu plně nahradí mnoho drahých léků.

 

 

Protiastmatický čaj:

 

Ke dvěma dílům květu (listu) sedmikrásky přidáme po jednom dílu natě plicníku, zběhovce, popence a bukvice. Čaj dobře osladíme medem a pijeme po doušcích. V sezoně můžeme směs čerstvých bylin odšťavnit a užívat 2-3 krát denně po lžičce.

 

 

Bukvicové víno:

 

Čerstvou horní část natě bukvice nadrobno nařežeme. Pět lžic směsi necháme 2-3 týdny macerovat v 1 l bílého vína, občas protřeseme. Scedíme, přidáme podle chuti 3-4 lžíce medu a užíváme několikrát denně po lžíci jako prostředek proti kašli a astmatu.