Heřmánek

 

Heřmánek pravý



Heřmánek je jednou ze základních léčivých bylin, které by neměly chybět v žádné domácí lékárničce. Léčebné uplatnění heřmánku je mimořádně široké, známe ho jako univerzální lék téměř na všechny nemoci. Jeho největší hodnota je v dezinfekčním a protizánětlivém působení, nejlepším ze všech rostlin. Likviduje jedovaté látky v organismu a zabíjí mnoho druhů bakterií, proto má všestranné léčivé účinky. Používá se do čajů při poruchách menstruace, proti různým křečím a ke zmírnění bolesti. Léčí všechny vnitřní orgány, proto jej můžeme uplatnit při žaludečních a střevních potížích, často se využívá i jeho celkově uklidňující účinek. Velmi dobře působí v dětském organismu. Můžeme ho dávat i kojencům, jednu lžičku čaje do mléka, ke zlepšení trávení, neboť heřmánek je úplně neškodná a pro děti velmi dobrá bylinka.


Podobně širové uplatnění má heřmánek při vnějším použití. Silný vývar slouží na záněty, kožní ekzémy, kloktání a výplachy úst. Osvědčilo se posypávání mokvajících ekzémů a špatně se hojících ran a popálenin práškem z jemně rozmačkaných květů. Heřmánková silice obsahuje modrý azulen, který je oblíbený v kosmetice.


Je základem všech inhalací při chřipce, rýmě, zánětu průdušek, v napařovacích směsích a v růszných bylinkových koupelích.


V heřmánku se spojuje výrazný a všestranný léčivý účinek s jemným působením a úplnou neškodností. Proto ho můžeme v běžných dávkách užívat bez omezení.


 

Bylinková inhalace:


Květ heřmánku, květ proskurníku, nať majoránky, nať řebříčku, nať máty, nať plicníku, květ podbělu, květ prvosenky.

Do 2 l vody dáme 10 lžic směsi, zamícháme, ještě před začátkem varu odstavíme a necháme přikryté 10 minut vyluhovat. Přikryjeme hlavu ručníkem nebo prostěradle a hluboce vdechujeme střídavě nosem a ústy co nejteplejší výpary 10-15 minut, vícekrát opakujeme. Tato procedura výborně pomáhá při silném nachlazení, chřipce, zánětu průdušek a plic. Malým dětem položíme inhalaci k postýlce nebo do koupele během koupání.


 

Heřmánek na zánět spojivek:


Tři lžíce květu heřmánku krátce povaříme v ½ l vody, necháme trochu vychladnout a přidáme lžíci medu. Teplým vatovým tamponem omýváme oči, můžeme také udělat obklad. Místo heřmánku můžeme také použít květy měsíčku.


 

Heřmánková pleťová voda:


Dvě lžíce květu heřmánku krátce povaříme ve ¼ l vody, necháme vyluhovat 15 minut. Scedíme, přidáme šťávu z ½ citronu a ½ dl růžové vody. Uložíme do tmavé láhve na tmavém místě. Po očištění pokožky pravidelně potíráme tamponem obličej a krk.


 

Heřmánkové čisticí mléko:


Do 1 ½ dl plnotučného mléka dáme 2 lžíce květů heřmánku. Ohříváme ve vodní lázni 30 minut, mléko nesmí vřít, ani se na něm nesmí vytvořit škraloup. Necháme 2 hodiny vyluhovat a scedíme. Uchováváme v chladničce, vydrží několik dní.