Hluchavka bílá

 


 

Hluchavka bílá


Málokterá rostlina má takové široké léčebné uplatnění jako hluchavka. V ženském organismu hluchavka výborně léčí menstruační potíže, posiluje dělohu, pomáhá při zánětu vaječníků a zastavuje výtok, častý problém mladých žen. Proto ji přidáváme po kontryhelu jako druhou nejdůležitější bylinku do všech čajových směsí na ženské nemoci.


U mužů, hlavně ve starším věku, bývají zase časté problémy s močením. Zde má hluchavka příznivý vliv na prostatu, uvolňuje močové cesty, ulehčuje močení a pomáhá i při dalších onemocněním močových cest. Proto je vhodná v kombinaci s vrbovkou.


Společný účinek hluchavky u obou pohlaví je příznivý vliv na trávicí a dýchací orgány i zvyšování metabolismu. Hluchavkový čaj má navíc i lahodnou chuť a pomáhá při nespavosti. K tomuto použití jej můžeme osladit medem a pít jako konzumní čaj bez omezení.


Silný hluchavkový odvar se používá zevně na omývání kožních ekzému a je dobrý i do sedacích koupelí při hemeroidech.


Malé lístečky můžeme přidávat i do jarních čistících a vitaminových salátů, neboť tato bylinka má na celý organismus jen příznivé účinky a žádné špatné vlastnosti.



 

Čajová směs na zastavení výtoku žen:


Nať hluchavky, nať kontryhele, roztlučená dubová kůra, nať jeteliny plazivé, nať řepíku, list ořešáku, nať řebříčku, květ heřmánku, nať šalvěje.

Jednu lžíci kůry vaříme pod pokličkou v ½ l vody 5-7 minut. Potom odstavíme, dolijeme vyvařenou vodu, uvedeme do varu, přidáme 2 lžíce čajové směsi z ostatních rostlin a necháme 15 minut vyluhovat. Přecedíme do termosky a po trošce pijeme během celého dne. Dobrým doplňkem léčby jsou sedací koupele ze směsi řebříčku, kotryhele a heřmánku.