Jitrocel

 

 

Jitrocel kopinatý (větší, prostřední)



Všechny tři jitrocele mají v zásadě podobné léčivé účinky. Za nejlepší se považuje jitrocel kopinatý.


Jitrocel je nejlepším rostlinným lékem (zároveň s řebříčkem) na rány. Různé rány se po přiložení rozmačkaného listu jitrocele velmi rychle a pěkně hojí. Je to způsobeno tím, že rostlina obsahuje látky ničící bakterie. Při hnisavých ranách a vředech je lepší použít jitrocel větší, jehož účinné látky nejlépe likvidují původce hnisu. Schopnost jitrocele ničit bakterie se využívá i při omývání a obkladech na popáleniny. Čerstvou šťávou z listů potíráme zanícené oči, bolavá místa po bodnutí hmyzem a popálení kopřivou, můžeme ji také kapat do ucha při bolestech.


Při vnitřním užívání je dobrý proti kašli, při zahlenění průdušek a plic, zvlášť u dětí. Pomáhá při žaludečním a střevním kataru a při nadměrném množství žaludeční kyseliny. Uplatňuje se i při jaterních a žlučníkových potížích, čistí krev a močové cesty. Při tomto použití se jitrocel nejlépe uplatňuje v kombinaci s jinými podobně působícími bylinkami.


Jitrocel nemá žádné nepříznivé účinky a čaj, i ze samotné rostliny, můžeme pít v obvyklém dávkování i delší dobu.



 

Čajová směs na zánět žlučníku:


List jitrocele, nať lnice, kořen čekanky, kořen pampelišky, nať máty, nať řepíku. Dvě lžíce směsi zalijeme ½ l vroucí vody a necháme přikryté 15 minut vyluhovat. Přecedíme a pojeme třikrát denně po třetině výluhu půl hodiny před jídlem.



 

Jitrocelový sirup


Deset lžic nakrájených listů jitrocele rozmixujeme v ½ l vody. Přidáme 1 dl bílého destilátu a necháme 1-2 dny stát. Přefiltrujeme, přidáme 4 lžíce medu, trochu ohřejeme, rozmícháme a uložíme do tmavé sklenice na chladné místo. Užíváme 3-5 krát denně po 1 lžičce, po jídle. Tento sirup současně čistí krev.