Kokoška pastuší tobolka

 

 

 

Kokoška pastuší tobolka


Zázrakem ukrytým v malé kapsičce kokošky je schopnost zastavovat krvácení. K tomuto účelu se používá dohromady s turankou a přesličkou. Dokáže zastavit každý druh krvácení, vnější i vnitřní, čistí krvavou moč, pomáhá při krvácení z nosu a hemoroidů. Bývá součástí směsí čaje na zastavení ženského krvácení. Dalším velmi dobrým účinkem kokošky je její schopnost regulovat krevní tlak a rozpouštět vápenaté usazeniny v krevních cestách, čímž je úspěšná při nemocech srdce a krevního oběhu. Patří k nejúčinnějším lékům proti kornatění cév.


Podobně jako česnek, cibule, hloh a jmelí reguluje krevní tlak – vysoký snižuje a nízký zvyšuje, čímž odstraňuje s tím související závratě. Podporuje látkovou přeměnu, má příznivý vliv na játra, slezinu, čistí krev, pomáhá při písku v moči a nepravidelné menstruaci.


Silný odvar z natě kokošky slouží vně na sedací koupele při hemoroidech, na omývání kožních vyrážek a oparů a na výplachy, například při krvácení z nosu, tehdy můžeme vložit do nosní dírky kousek tamponu namočeného v čerstvé šťávě nebo ve velmi silném odvaru. Tinktura v lihu nebo ještě lépe v alpě je dobrá k natírání bolavých kloubů. Čerstvou šťávu můžeme kapat do bolavého ucha při zánětu.


Kokoška nemá žádné nepříznivé účinky při nepříliš dlouhodobém užívání, ale nepřekračujeme obvyklé dávky a většinou ji užíváme v čajových směsích.


 

Čajová směs proti vysokému tlaku a kornatění cév:


Nať kokošky, nať přesličky, nať zlatobýlu, kořen pampelišky, nať routy, nať řebříčku, nať benediktu. Jednu lžíci směsi dáme do 3 dl vroucí vody a necháme přikryté 15 minut vyluhovat. Přecedíme a pijeme studený čaj ráno a večer.


 

Kokoška na zastavení krvácení:


Odšťavněním získáme z čerstvé natě kokošky šťávu, do níž přidáme trochu teplého medu. Užíváme 2-3 lžičky během hodiny. Čistou šťávu můžeme kapat i do nosu.