Kontryhel žlutozelený

 

 

Kontryhel žlutozelený


Kontryhel zřejmě určil Pán bůh jako požehnanou bylinku pro ženy, neboť výborně působí na všechny ženské nemoci. Posiluje dělohu, čímž zvyšuje pravděpodobnost početí a snižuje riziko potratu. Je součástí čajů na zastavení ženského krvácení, prospívá při všech menstruačních problémech, výtoku, zánětu vaječníků a v přechodu.


Každá maminka, která chce spolehlivě donosit a lehce porodit zdravé dítě, by měla od třetího měsíce těhotenství, ale nejpozději tři měsíce před porodem, pít denně čaj z kontryhele. Kontryhel je velmi prospěšný i pro děťátko, neboť zlepšuje kvalitu mateřského mléka, podporuje jeho tvorbu a vylučování.


Dobré vlastnosti kontryhele jsou prospěšné i dalším orgánům, a to nejen u žen, ale i u mužů, přitom tato bylinka nemá žádné nepříjemné účinky ani při dlouhodobém užívání.



 

Čajová směs k podpoře ženské plodnosti:


Nať kontryhele, nať řebříčku, nať šalvěje, nať hluchavky. Dvě lžice směsi zalijeme ½ litrem vroucí vody a necháme přikryté 15 minut louhovat. Přecedíme a pijeme třikrát denně po třetině výluhu.


 

Čajová směs proti bolestivé menstruaci:


Do této čajové směsi dáme stejné díly natě kontryhele, hluchavky, mateřídoušky, řebříčku, květu měsíčku a listu routy. Obvyklým způsobem připravený čaj začneme pít 2 dny před očekávanou menstruací, při bolestech doplňujeme léčbu sedavými koupelemi z řebříčku, heřmánku a kontryhele.