Kopřiva dvoudomá

 

 

Kopřiva dvoudomá



Už v antické kuchyni se kopřiva uplatňovala jako salát a tato doba ji poznala i jako léčivo. Také dnes bychom ji měli co nejvíc používat nejen k léčbě nemocí, ale i preventivně, neboť chvála mimořádné léčivé schopnosti kopřivy nemá konce. Je to vynikající univerzální léčivá bylina, která výborně čistí krev, tím pomáhá při kožních onemocněních, lupénce, akné a nečistotě pleti. Třítýdenní pitná kúra kopřivového čaje dokáže zahojit zdánlivě neodstranitelné vyrážky. Nejlépe ze všech rostlin podporuje tvorbu červených krvinek, současně krev ředí,což se projevuje zlepšeným krevním oběhem. Čaj z kopřivy změkčuje stolici, posiluje peristaltiku střev, podporuje tvorbu mateřského mléka a zlepšuje jeho kvalitu.


Kopřiva je močopudná a patří k prvořadým lékům všech revmatiků. Používají ji vnitřně jako čaj, neboť zvyšuje vylučování kyseliny močové a odvodňuje tělo, ale také zevně šleháním bolavých míst olistěnými stonky kopřivy. Říká se tomu urtikace. Při ní se dostává do organismu kyselina mravenčí a i když pálení není příjemné, léčba je velmi užitečná nejen při revma, ale i při nedostatečném oběhu krve. Pro odvážlivce je tu rada vyválet se v kopřivovém záhonu:-)


Kopřiva je osvědčeným lékem na vlasy. Mytí vlasů silným odvarem posiluje jejich růst a dává jim hebkost.


V běžných dávkách nemá kopřiva ani při delším užívání žádné nepříznivé účinky, proto se doporučuje i preventivně jako prostředek na udržení zdraví a krásy.



 

Čaj na zlepšení krevního obrazu:


List kopřivy, list jitrocele, nať pelyňku, list ořešáku, kořen pampelišky.

Dvě lížce směsi zalijeme ½ l vroucí vody a necháme přikryté 15 minut vyluhovat. Přecedíme a pijeme třikrát denně po třetině výluhu.



 

Ruský čaj na hemeroidy:


1 lžíce suchých kopřiv zalijete sklenicí horké vody a necháte 10 minut povařit. Pojete 1 lžíci 4-5x denně.


 

Čaj na cukrovku:


50 g listů kopřivy zalijete ½ l vařící vody a necháte 2 hodiny louhovat. Užívá se před každým jídlem 1 lžíce.


 

Odvar z kopřiv na vlasy:


30 g kopřiv, 30 g listí z podbělu, vaříte 10 minut v 1 l vody a necháte 1 hod. louhovat. Odvarem si myjete vlasy 3x týdně. Přestanou Vám padat a zmizí i lupy.


 

Kopřivová šťáva na nízký obsah železa v krvi:


Čerstvé mladé koncové výhonky kopřivy rozmixujeme s malým množstvím vody a šťávu vymačkáme. Užíváme třikrát denně 1 lžičku před jídlem.