Ořešák
královský
Čaj
z ořešákových listů nebo oplodí silně čistí krev, proto jeho
prvořadé použití je při kožních onemocněních. Pomáhá
odstranit svědivé ekzémy a doléčit omrzliny. Mladé spařené
listy se přikládají při hnisání kostí. Teplé až horké
obklady je třeba častěji vyměňovat a ponechat je na bolavém
místě i přes noc. Je to neuvěřitelné, ale po několika dnech se
rána otevře a hnis vyteče. Obklady z ořešáku pomáhají i při
těžce se hojících ranách, otocích a vředech. Vnitřně je
ořešák výborným lékem proti výtoku, snižuje hladinu cukru v
krvi, pomáhá vyhánět střevní parazity, čistí zahleněný
žaludek a střeva. Posiluje organismus, má protizánětlivé účinky
a příznivě ovlivňuje lymfatický systém. Ořešákový čaj má
příjemnou chuť a oslazený medem ho můžeme používat jako
konzumní čaj, mírně však snižuje krevní tlak. Proto pro lidi s
nízkým tlakem krve se nedoporučuje.
Ořechový
olej je známým prosředkem na vlasy, čistí vlasovou pokožku a
posiluje kořínky vlasů. Extrakty z ořešáku se pro svůj
blahodárný vliv na pokožku často přidávají do opalovacích
krémů a olejů.
Ořešákové
listy a oplodí jsou velmi dobrou a často používanou přísadou do
bylinkových koupelí, silný odvar odstraňuje nadměrné pocení
nohou.
Ořešákový
žaludeční extrakt:
200 g rozdrceného zeleného oplodí nebo nařezaných
listů ořešáku a 20 g nadrobno nasekaných mandlí zalijeme 1 l
čisté pálenky. Necháme při pokojové teplotě 2-3 týdny
vyluhovat, občas protřeseme. Přecedíme nebo přefiltrujeme.
Pijeme denně jeden kalíšek nalačno, nejlépe ráno, na zlepšení
trávení i jako zdravý aperitiv.
Ořechová
voda na hnědnutí pleti:
Do 1 dl vodky dáme 1 lžíci nadrobno nasekaného
ořechového oplodí a necháme 24 hodin macerovat. Při opalování
rovnoměrně potíráme pokožku celého těla.
Ořechový
likér:
Celé nezralé zelené ořechy sbíráme do 24.června,
dokud se dají lehce krájet. Nakrájíme je na kousky, přidáme
úměrně k množství hřebíčky, vanilku, skořici a kousky
oloupaného pomeranče. Dáme do sklenice a zalijeme bílým
destilátem, aby hmotu překrýval asi o 1/3 objemu. Necháme 3-4
týdny na slunném místě stát, občas protřeseme. Potom scedíme,
podle chuti osladíme medem a nalijeme do sklenic. Pijeme dvakrát
denně po stopce nalačno. Likér zlepšuje trávení a podporuje
činnost jater.
Ořechový
destilát:
Dvacet zelených ořechů nakrájíme na kousky, přidáme
hrst nadrobno nasekaných mandlí a nasypeme do sklenice se širokým
hrdlem. Zalijeme bílým destilátem, aby hladina ořechy překrývala
o 3-5 cm. Necháme na slunné místě 3-4 týdny macerovat. Scedíme
a pijeme po stopce dvakrát denně před hlavním jídlem.