Pampeliška lékařská

 

Pampeliška lékařská


Těžko si představíme hezčí období roku, než když na jaře rozkvetou pampelišky. Krása tohoto plevele je však spojena i s mimořádnou léčivou hodnotou, proto všechny její části se sbírají a kořen se i prodává. Už první lístečky začátkem jara používáme do jarních salátů. Zahánějí jarní únavu a dodávají tělu tak potřebné vitamíny. Léčivou drogou je kořen, který je nejsilnější na podzim nebo začátkem jara, sbíráme však i listy a květy během celé sezony,vždy na vhodném čistém místě.


Hořká chuť pampeliškové drogy ji předurčuje k léčbě nemocí trávicího traktu. Je mimořádně cennou univerzální bylinkou, která slouží téměř na všechny nemoci, neboť povzbuzuje činnost životně důležitých žláz, čímž mobilizuje ohromnou sílu organismu. Podporuje činnost jater, žlučníku, ledvin a střev, podporuje růst červených krvinek a tvorbu nové krve, přitom ji silně čistí. Zlepšuje činnost pankreasu, proto je dobrá i při cukrovce. Snižuje krevní tlak a podporuje krevní oběh, čímž zlepšuje činnost srdce. Osvědčila se i při žloutence. Její močopudné účinky odlehčují organismus a pomáhají při obezitě. Pampeliška je prospěšná při žaludečních a trávicích potížích, zvýšené tvorbě žaludečních šťáv, zabraňuje tvorbě a růstu žlučových kamenů, při jimi způsobených bolestech stačí pokousat pár pampeliškových listů nebo stonků a vycucat z nich šťávu, brzy nastane úleva. Pro revmatiky je pampeliška jednou z nejlepších léčivých rostlin. Denně se jim doporučuje zkonzumovat hrst čerstvých mladých pampeliškových listů ochucených citronem.


Chválu pampelišky ještě podtrhuje to, že je úplně neškodná, můžeme ji užívat i dlouhodobě. Jako u všech bylinek, velké dávky se však neprojeví zlepšením účinku.


 

Čajová směs na podporu tvroby žluče:


Kořen pampelišky, kořen čekanky, nať zeměžluče, kořen puškvorce, nať řepíku, nať jablečníku, nať meduňky. Dvě lžíce směsi dáme do ½ l vody, necháme dobře projít varem a přikryté 20 minut vyluhovat. Přecedíme a pijeme třikrát denně půl hodiny před jídlem.



 

Pampeliškový med:


200 květů, 1 l vody, 1 citron a 1 pomeranč oloupat a nakrájet na kolečka bez jader. Vše ½ hodiny vařit. Vychladlé přecedit přes plátno, přidat 1 kg cukru krystalu a vařit do zhoustnutí.