Přeslička

Přeslička rolní

 

Zvláštní tvar přesličky jí dal v latinském pojmenování – equisetum – přirovnání ke koňskému ohonu. Celá řada starých receptur svědčí o tom, že byla populární už v antice a od té doby má široké léčebné uplatnění. Už Plinius a Galenos věděli, že po přesličce se dobře hojí krvácející rány. Podle zvěrokruhu je tato bylinka přisouzena lidem narozeným ve znamení Kozoroha. Přeslička je ve dvou indikacích téměř nenahraditelná.

 

První je silná močopudnost a s ní spojena schopnost rozpouštět močové kameny a písek v močových cestách. Přeslička výborně čistí cévní systém a celý organismus, což se současným čištěním krve můžeme přirovnat k velkému úklidu. Tím přeslička zabraňuje kornatění cév, zlepšuje látkovou přeměnu, krevní oběh a činnost srdce, snižuje krevní tlak, obnovuje zastavené močení, pomáhá při dně, revma a lámání. Preventivně působí proti otravám olovem, těžkými kovy a po radioaktivním ozářením.

 

Druhým neméně důležitým použitím přesličky je její výborná schopnost zastavovat krvácení. To ji společně s tuřínem a kokoškou řadí mezi nejlepší byliny tohoto druhu. Zastavuje krvácení z ran, hemoroidů, pomáhí při krvácejících vředech, vykašlávání a zvracení krve. Při krvácení z ženských orgánů doplňujeme léčbu také sedacími koupelemi ze silného odvaru přesličky.

 

Velmi časté a osvědčené je vnější používání přesličky. Při krvácení z nosu můžeme pomačkanou větvičku vložit přímo do nosní dírky. Droga má značné dezinfekční účinky, slouží k omývání ekzémů, odstraňuje pocení nohou a je univerzální přísadou do různých koupelí.

 

Čaj z přesličky se nemá pít delší dobu a je třeba dávat pozor na dávkování, neboť může mít i nepříznivé vedlejší účinky.

 

Čajová směs na rozpuštění ledvinových a močových kamenů:

 

Nať přesličky, nať zlatobýlu, kořen libečku, list břízy, nať rdesna, nať kakostu, nať pýru, nať vřesu.

Dvě lžíce směsi zalijeme ½ l vroucí vody a přikryté necháme 15 minut vyluhovat. Přecedíme a pijeme tříkrát denně po třetině výluhu. Při delším užívání, po měsíčním pití kúru vždy na dva týdny přerušíme.

 

 

Preventivní ledvinová čajová směs:

 

Abychom pomáhali ledvinám a močovým orgánům, pijeme jednou za čas několik dní ¾ – 1 l čaje ze smsi dvou dílů natě celíku, k nimž přidáme po jednom dílu natě přesličky a truskavce.

 

 

Čajová směs na bílkoviny v moči:

 

Smícháme po dvou dílech natě vřesu a celíku, přidáme po jednom dílu natě přesličky a šalvěje. Obvyklou denní dávku, ½ l čaje z této směsi, pijeme ráno a večer po ½ množství.

 

Čajová směs na zastavení krvácení:

 

Připravíme ji ze směsi stejných dílů k tomuto účelu osvědčených bylin – natě turanky, kokošky, truskavce a přesličky. Čaj pijeme v malých dávkách, nejvíce 1 dl za hodinu. Jen tak dosáhneme žádoucího účinku, neboť velká dávka může působit opačně.