Řebříček

 

 

Řebříček obecný



Schopnost řebříčku léčit bodné a řezné rány z antických bájí byla celkem opodstatněná, neboť patří k nejúčinnějším a k tomuto účelu osvědčeným rostlinám. Má takový dezinfekční účinek, že nejlépe ze všech rostlin zastavuje krvácení a hojí čerstvé rány, proto je zvykem nazývat jej rostlinou vojáků a dřevorubců. Na ránu pokrytou gázou se přiloží čerstvá pomačkaná nať, pod kterou se zastaví krvácení, rána se velmi rychle zahojí a ještě pěkně zacelí.


Čaj z řebříčku zlepšuje trávení, podporuje činnost jater a žlučníku, pomáhá při žaludeční a střevní neuróze, uvolňuje žaludeční křeče, čistí krev, čímž prospívá při akné a jiných kožních nemocech. Léčí astma, jako regulátor menstruace dobře pomáhá také při ženských nemocech. Při tzv. pálení žáhy způsobené nadměrným vylučování trávicích šťáv, obvykle stačí vypít šálek řebříčkového čaje.


Odvar z květů se používá k napařování obličeje nebo jako pleťová voda na mastnou pleť a je dobrý jako přísada do bylinkové koupele.


Řebříček ale při větších dávkách a delším samostatném užívání může být nebezpečný a vyvolat příznaky otravy. Snižuje také krevní tlak, proto se nedoporučuje lidem, kteří ho mají nízký.



 

Čajová směs proti pálení žáhy:


Nať řebříčku, nať zeměžluče, nať lnice, nať máty, květ úročníku, list jitrocele, list vachty. Dvě lžíce čajové směsi zalijeme ½ l vroucí vody a necháme 15 minut přikryté vyluhovat. Pijeme dva až třikrát denně nalačno. Současně upravíme stravu a vyloučíme kyselinotvorné potraviny.