Vlaštovičník
větší
Účinné
látky vlaštovičníku mají velmi krátkou životnost, už po roce
se téměř úplně ztrácejí, proto je třeba používat co
nejčerstvější drogu. Můžeme ji obvyklým způsobem usušit, ale
její léčivé vlastnosti se nejlépe uchovají vyluhováním
čerstvé nadrobno nasekané rostliny v bílé pálence (100 g na 2
dl, 2-3krát denně 20 kapek).
Vlaštovičník
je prastará léčivá rostlina a ve starších dobách ji nazývali
darem
nebes. Už
starořecký lékař Plinius ji považoval za výborný lék na
žlučník a žloutenku. Ve středověku ji používali alchymisté
při hledání kamene mudrců. Její léčivé vlastnosti jsou
opravdu vzácné. Je vůbec nejlepší rostlinný lék na všechna
onemocnněí žlučníku. Současně léčí i játra, dvanácterník
a slezinu, uvolňuje křeče hladkého svalstva a uklidňuje nervovou
soustavu. Mírně projímá, má protiplísňové a protibakteriální
účinky a brzdí růst nádorových buněk, což je užitečné při
podpůrné léčbě rakoviny. Příznivě ovlivňuje pravidelnost
menstruace a i po větším zpoždění ji obnovuje.
Při vnějším použití je vlaštovičník osvědčeným
prostředkem na bradavice, na které je třeba několikrát denně
vymačkat šťávu z umletého stonku, za několik dní se bradavice
určitě ztratí. Pokud chceme uchovat jeho vylisovanou šťávu,
dobře ji rozmícháme asi do trojnásobného objemu rozpuštěného
vepřového sádla. Prášek ze sušené drogy se doporučuje na
těžce se hojící rány u cukrovkářů.
Vynikajících
léčivých vlastností vlaštovičníku je třeba vnitřně využívat
velmi opatrně, protože celá rostlina je jedovatá a silnější
dávky jsou nebezpečné. Z tohoto důvodu se k léčebným účelům
nesmí prodávat. Připomeňme si v této souvislosti starou zásadu
při užívání léčivých rostlin, že je třeba dodržovat
doporučené dávkování, u nebezpečných rostlin brát raději
méně, neexperimentovat, mít určenou přesnou diagnózu a podle
možnosti spolupracovat s lékařem.
Čajová
směs na žloutenku:
Nať a kořen vlaštovičníku, nať řepíku, kořen
čekanky, nať jablečníku list vachty.
Jednu lžíci směsi dáme do ½ l vroucí vody a
necháme přikryté 15 minut vyluhovat. Přecedíme a pijeme třikrát
denně nalačno.
Vlaštovičník
na bolesti jater:
Čerstvou, omytou a ještě morkou nať odstředíme a
šťávu zředíme dvojnásobným množstvím vlažné vody. Je to
silně působící bylina, proto ji dávkujeme opatrně, dvakrát
denně ½ lžičky s troškou vody, ne déle než 10-14 dní. Zevně
přikládáme na oblast jater teplý obklad z přesličky.
Vlaštovičníková
tinktura:
Čerstvou nať vlaštovičníku nadrobno nařežeme,
volně nasypeme do 2/3 objemu láhve a doplníme silným bílým
alkoholem. Necháme 2-3 týdny na teplém místě, denně protřeseme.
Tinktura tvoří přísadu více druhů čajových směsí,
samostatně ji můžeme užívat při onemocněních žlučníku i
jater třikrát denně 15-20 kapek v trošce vody, zevně i na
bradavice.