Mák

 

 

Mák vlčí

Mák setý

 

Vědecký název vlčího máku byl odvozen od slova papa – dětská kašička, neboť kdysi se jeho šťáva přimíchávala dětem do jídla, aby dobře spaly. Bylo to jen rozšíření jeho odpradávna známého uplatnění proti nespavosti. Vlčí mák uklidňuje podrážděné orgány těla. Tento účinek se projevuje i na průduškách – odstraňuje nutkání ke kašli, zvlášť u dětí, a dobrý je i při chřipce. Svými vlastnostmi je vhodný při mnoha nemocech, kde je uklidnění orgánů jednou z podmínek léčby. Přitom barevně zlepšuje vzhled každé čajové směsi.

 

Mák setý má ve formě čaje velmi podobné uplatnění jako mák vlčí, ale navíc je i zdravou potravou, důležité je dobře ho umlít, aby organismus jeho výživné olejové látky plně zužitkoval. Po naříznutí ještě nedozrálé makovice z ní vytéká bílá lepkavá tekutina – opium, z níž se připravuje morfium, jeden z nejlepších prostředků medicíny na tišení bolestí. Je to i surovina k výrobě některých nebezpečných drog.

 

I když se v makovicích nacházejí nebezpečné látky, květní droga i dozrálá maková semena jsou při běžném užívání neškodná.

 

 

Čajová směs proti nespavosti:

 

Květ vlčího máku, šišky chmele, nať třezalky, nať meduňky, nať majoránky, květ prvosenky.

Jednu lžíci směsi zalijeme 3 dl vroucí vody a necháme přikryté asi 15 minut vyluhovat. Přecedíme, osladíme podle chuti medem a vypijeme nadvakrát – po večeři a před spaním.

 

 

Makový nápoj:

 

Čtyři lžíce pomletého máku přelijeme šálkem vroucí vody a necháme stát. Potom scedíme, přidáme lžíci medu a zamícháme. Pijeme večer před spaním na uklidnění nervové soustavy a odehnání zlých myšlenek. Mák obsahuje mnoho hořčíku, který posiluje nervovou soustavu.